Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»

Продукти українського виробника можуть потрапити на ринки понад ста країн світу. Упевненості в цьому додає ухвалений народними обранцями законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин».

Про це під час відкриття Національного дня ферми на Черкащині заявив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка.

Такий захід у нашій державі проходить уже втретє: досі його організовували у Дніпропетровській та Рівненській областях. Цього разу виробники тваринницької продукції зібралися на базі шполянського підприємства «Відродження». Вони обмінялися досвідом поліпшення умов утримання великої рогатої худоби та свиней, зокрема йшлося про поліпшення годівлі тварин.

Не обминули учасники зібрання й дуже актуального нині питання — розширення ринків збуту виробленої продукції. Міністр наголосив, що з початку нинішнього року експорт сільгосппродукції з України в Росію знизився на третину.

— Сертифікація за стандартами Євросоюзу не тільки дасть змогу реалізовувати нашу продукцію в країнах ЄС, а й відкриє ринки ще понад сотні держав, серед яких — Китай та Південно-Африканська Республіка, — зазначив він, коментуючи ухвалений закон. — Своїм рішенням Верховна Рада зробила ще один крок до відродження економіки села, руху вперед. Нині керівники переробних підприємств, експортери, що постачають товари до Росії, є одними з найбільших союзників у справі забезпечення можливості роботи на міжнародній арені, й вважають, що тоді про ринок РФ можна безболісно забути.

Ішлося під час Національного дня ферми й про інші актуальні проблеми села, зокрема соціальні. Сучасні технологічні можливості дають змогу вести господарство, залучаючи мінімальний людський ресурс. Але це зумовлює відтік населення до міст і по суті знищує село. Тому, дбаючи про його збереження й розвиток, на думку працівників галузі, не можна забувати про необхідність створення робочих місць для селян.

Чи не найбільшим каменем спотикання для сільського виробника та фермера є оформлення земельної ділянки. Як зазначали на зібранні, знайти такий майданчик уже є великою проблемою. Тут і екологічні та санітарні вимоги слід враховувати, і багато інших аспектів. Та й сама процедура оформлення займає майже рік, якщо не більше, особливо якщо це стосується ріллі. Як наголошували фермери, землю в обробіток слід виділяти не тільки для вирощування зернових, обов’язково слід передбачати там і заняття тваринництвом, садівництвом чи овочівництвом, що й сприятиме створенню в сьогоднішніх умовах нових робочих місць.