Спад, який досі спостерігався в основних галузях виробництва Черкащини, нині зупинився, відбувається певна стабілізація. Про це повідомив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Роман Карманнік, озвучуючи на засіданні колегії ОДА підсумки економічного і соціального розвитку області за перше півріччя 2015 року.

Приміром, дещо стабілізувався промисловий комплекс, обсяг реалізованої продукції становить 21,7 мільярда гривень. У розрізі основних галузей ситуація така: харчова промисловість — на рівні 91,4% до аналогічного періоду торік, машинобудування — 94,2%, хімічна галузь — 107%.

Скоротилося виробництво деяких видів продукції, зокрема кухонних меблів майже на 42%, олії — на 16,7, автомобілів — майже на 93, на 6% зменшилося виробництво м’яса, на 7,5% — яєць. На 7,5% зменшилося поголів’я худоби, на 7% — свиней.

Те, що подібні тенденції спостерігаються й у державі загалом, нікого не заспокоює. Але вже до кінця року в області очікують скорочення відставання в основних галузях виробництва, а у 2016-му прогнозують навіть незначний приріст.

— І в доходах населення є скорочення.  Рівень зарплати становить 3102 гривні, що за інфляції 43% зменшує її на 24%, — зазначив Роман Карманнік.

До того ж неухильно зростає заборгованість із виплати зарплати. На 1 червня нинішнього року вона становила майже 30 мільйонів гривень. Отож прогнози прогнозами, а людям від них легше поки що не стає.