Національний музей історії України у Другій світовій війні підготував виставку «Аеропорт... Пекельна смуга», яка розповідає про героїчну оборону українськими бійцями Донецького аеропорту імені Сергія Прокоф’єва, що тривала 242 доби.

— Матеріали збирали дуже швидко, їх надсилали поштою вдови і матері, привозили волонтери. Тут представлено понад 50 родин, понад 50 історій, понад 50 «кіборгів», зокрема є стенд, присвячений наймолодшому — Сергієві Табалі з «Правого сектору». Виставка про цю звитяжну епопею, про героїчні дні та буденні справи бійців, про тих, хто в останні дні виходив, виповзав з аеропорту, хто був у полоні та повернувся звідти, — розказала старший науковий співробітник Наталія Гамарник.

Це потрібно не мертвим. Це потрібно живим. Фото Володимира ЗAЇКИ

Перший заступник міністра культури Ігор Ліховий наголосив: «Виставка — це той портал, в якому герої надалі існуватимуть, житимуть не в біологічному, а в духовному розумінні». Особисті речі героїв виставлено у вітринах, зроблених із ящиків для боє припасів. Стіни зали оформлені світлинами, які надав Сергій Лойко — автор книжки «Аеропорт», яка вже стала бестселером. Також на виставці можна побачити фото героїв, військове спорядження, документи, особисті листи. А ось — пробитий багатьма кулями під час боїв за аеропорт автомобіль, який бійцям передали свого часу волонтери і на якому вивозили поранених та постачали припаси, прориваючись крізь вогонь ворога.

Загалом на виставці представлено понад 400 експонатів. Це справді масштабний і великоформатний проект, який показує один із періодів сучасної війни України за незалежність.

Фото Володимира ЗАЇКИ

— Ми говорили, що оплакуватимемо своїх побратимів після перемоги. Не дочекалися. Перемога не так близько. Основна наша війна попереду. Ми ще не воювали з Росією. Всі, хто там був, зазначають, що війна відбувається тільки там, на тій лінії зіткнення. І в родинах, які чекають або вже не дочекаються своїх рідних. Для решти цієї війни не існує. Не хотілося б доводити до того, що Україна прокинеться тоді, коли війна зайде в домівку кожного, коли кожен відчує біль. Прокиньмося трішки раніше і нарешті зробімо національну державу, — сказав під час відкриття виставки «кіборг» із ДУК «Правий сектор» Андрій Шараскін.