В Україні відзначили День пам’яті жертв політичних репресій. Під час урочистої і водночас скорботної церемонії, яка відбулася в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили», Президент Петро Порошенко наголосив, що нині влада робить усе можливе, аби убезпечити українців від негативних явищ тоталітарного режиму та повторення трагедій комуністичного минулого.

На думку Петра Порошенка, гібридна війна завжди починається з ідеологічного наступу. «І грубій військовій силі зазвичай передує так звана м’яка сила: перш ніж цілити в тіла, вбивають душу, тому ми маємо завершити декомунізацію, бо це питання української національної безпеки», — наголосив Президент. Він вважає успішно проведену декомунізацію «моральним обов’язком перед мільйонами українців, винищених більшовизмом».

Петро Порошенко нагадав, що під час останніх виборів комуністична партія не пройшла до Верховної Ради, а також що в межах декомунізації вже перейменовано 688 населених пунктів та 15 районів, в обласних центрах змінено назви понад тисячі вулиць, демонтовано більш як тисячу монументів вождю світової голоти та іншим діячам радянської доби. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

«Імена катів з карти України геть! Це не обговорюється», — категорично заявив Петро Порошенко, додавши, що назви вулиць і площ у населених пунктах має обирати сама місцева громада. Він застеріг українців від повернення до «імперських найменувань». «Не дозволю, щоб карту України знову заплямували новоросійськими топонімами», — підкреслив глава держави.

Президент наголосив, що в Биківні не єдине, але найбільше поховання закатованих жертв сталінського режиму на території України. Точної кількості загиблих не встановлено досі. Український інститут національної пам’яті називає цифри від 15 до понад 100 тисяч осіб. «У кожній області й, напевне, в кожному районі українська земля покоїть прах невинних жертв, береже страшну правду та намагається залікувати пекучий біль свого народу», — із сумом констатував Президент.

Присутні на скорботній церемонії вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв комуністичних репресій.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»