Система пільг, що існує в Україні, є рудиментом радянської системи і потребує перегляду. Про це під час зустрічі з журналістами регіональних мас-медіа в Києві заявив міністр соціальної політики Андрій Рева. За його словами, «важко знайти людину в Україні, яка не належала б до якоїсь із пільгових категорій» і «якби всі пільги реалізовувалися так, як передбачено законом, українському урядові не вистачило б і п’яти бюджетів». Тому в Кабміні знайшли вихід із ситуації: виплачувати певні пільги у формі грошової компенсації. Андрій Рева анонсував, що до кінця року уряд подасть до Верховної Ради законопроект про монетизацію пільг. «Стовідсотково ми пільги не забезпечимо, хоч як ми того хотіли б, враховуючи фінансові можливості держави, але кожен пільговик отримає ту частину фінансової компенсації, на яку має право», — пояснив міністр.

Андрій Рева також повідомив, що незабаром Кабмін розгляне рішення про передачу Мінсоцполітики компетенції з виплат стипендій студентам-пільговикам. Проте проблема полягає в тому, що на сьогодні відомство не має даних щодо точної кількості таких студентів, яких необхідно зафіксувати в єдиному реєстрі пільговиків. Поки що їхній облік здійснюють самі виші. За словами міністра, із загальної кількості українських студентів близько семи відсотків — пільговики. Кошти для виплати пільгових стипендій — 4 мільярди гривень — буде поки що передано Міносвіти, а після ухвалення Кабміном відповідного рішення Мінсоцполітики надішле бюджетний запит на цю частину коштів і виплачуватиме стипендії студентам-пільговикам зі свого бюджету.

Під час прес-конференції Андрій Рева емоційно розкритикував систему соціальної підтримки матерів-одиначок в Україні. «На рівні тіньової економіки та тіньової зайнятості у нас виник інститут тіньової сім’ї, цивільного шлюбу, тобто ми заохочуємо матерів-одиначок», — вважає міністр. Він пояснив, що люди зумисне не оформлюють офіційний шлюб, народжують дітей задля того, щоб жінка могла отримувати державну допомогу, яка є фактично «премією від держави за неукладення шлюбу». Така соціальна політика призвела до того, що кількість матерів-одиначок в Україні за останні 15 років зросла в 22 рази, і нині кожна п’ята дитина в Україні народжена поза шлюбом.

Проте Андрій Рева спростував чутки про те, що у поданих із проектом бюджету законах передбачено скасування виплат одиноким матерям. «Але я вважаю, що в суспільстві має бути розпочата дискусія щодо цієї серйозної проблеми, і ми мусимо шукати інші методи підтримки одиноких матерів», — сказав міністр.

Щодо оподаткування пенсій, то нині в Мінсоцполітики не бачать можливостей для його скасування. Але Андрій Рева пообіцяв, що це питання обов’язково буде винесено на одне із засідань Кабміну. За його словами, труднощі у скасуванні оподаткування пов’язані зі значним дефіцитом Пенсійного фонду — на рівні 145 мільярдів гривень, які буде профінансовано з державного бюджету.

Питання виплат пенсій та соціальної допомоги на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей цікавило журналістів із Маріуполя та Краматорська. Андрій Рева заявив, що виплату пенсій здійснюють органи Пенсійного фонду України на місцях, «а їх на цих територіях немає». «Отже, здійснювати соціальні виплати ми не можемо, бо не маємо для цього належного інструментарію», — пояснив міністр. Він також наголосив, що всі умови, необхідні для повернення соціальних виплат на окупований Донбас, перелічено у мінських угодах: припинення вогню, відведення важкого озброєння, роззброєння незаконних формувань, проведення виборів та повернення законних органів влади у регіон. Він також наголосив: поки що пенсіонери з окупованого Донбасу можуть отримати належні їм виплати, перетнувши лінію розмежування, на підконтрольній уряду території. За його словами, з 1 мільйона 200 тисяч пенсіонерів цим правом скористалися 1 мільйон 50 тисяч. Андрій Рева також підтримав дії СБУ, яка вирішила посилити контроль за соціальними виплатами громадянам, котрі проживають на територіях «ЛНР» та «ДНР», після того, як було виявлено масові зловживання пенсійними коштами, які отримували нібито пенсіонери з окупованих територій Луганської і Донецької областей.