Сільський голова села Білозір’я Черкаського району Черкаської області особисто ініціював об’єднання громад. Під час процесу їхнього створення згоду дали тільки Білозірська та Ірдинська ради. Головою об’єднаної громади обрали Володимира Міцука. У селищі Ірдинь, яке також увійшло до об’єднаної громади, старостою визначили Олександра Максимова. Тепер обидва докладають зусиль, аби нова структура приносила користь людям.

На сьогодні громаді вже передали майже всі повноваження щодо освіти, культури, охорони здоров’я, соцзахисту, обслуговування одиноких, служби з питань сім’ї, молоді та спорту, у справах дітей та інші. Жителі об’єднаної територіальної громади одержують послуги, не виїжджаючи зі своїх сіл. Завдяки децентралізації значно зросли надходження в місцевий бюджет. А на розвиток інфраструктури громада отримала понад сім мільйонів гривень.

Нещодавно до першопрохідців місцевого самоврядування завітали сільські голови Смілянського району (там поки що не створено жодної об’єднаної територіальної громади) на чолі з головою райдержадміністрації Андрієм Колесником. Побачене й почуте в Білозір’ї їх зацікавило. Отже, є надія, що й у сусідньому районі розпочнуться зміни.