Харківські лікарі відновлюватимуть здоров’я 2,7 тисячі бійцям-землякам, демобілізованим у першу хвилю часткової мобілізації. Їм допомагатимуть ізраїльські медики, які, за словами радника Міністерства закордонних справ Ізраїлю з питань охорони здоров’я Йосі Бараца, накопичили значний досвід. 

«Терапія військовослужбовців проводиться в рамках національної системи охорони здоров’я. В ізраїльській армії солдата з посттравмою повертають у стрій вже за кілька днів», — зазначив він і додав, що спочатку ізраїльські фахівці проводитимуть тренінги щодо посттравми та реабілітації після поранень для українських лікарів.

У свою чергу директор департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан наголосив, що харківські медики використовуватимуть досвід ізраїльтян ще й для соціальної адаптації тимчасових переселенців, які масово проживають у регіоні.

Посадовець також повідомив, що всі демобілізовані мають пройти медичне обстеження, а для цього створять єдиний реєстр військовослужбовців. Адже без цих даних медикам важко буде справлятися з реабілітацією бійців.

Електронний реєстр формуватиметься на базі даних, які двічі на тиждень надходять до медиків з військкоматів. А вже після цього тим, хто повернувся з АТО, запропонують розширений медогляд.

— Не всі захочуть його проходити, але ми активно його пропонуватимемо. Адже на фронті складні умови, у багатьох можуть розвинутися хвороби, які, зрозуміло, краще лікувати одразу. Для оглядів створимо мобільні бригади лікарів місцевих поліклінік, залучатимуться й працівники обласних медзакладів, — зазначив Олександр Галацан.

Такий єдиний медичний реєстр інформаційних даних в області створюють не вперше. Харківщина напрацювала досвід, реалізовуючи соціальні проекти з пільгового зубопротезування, забезпечення інвалідів війни слуховими апаратами та лікування катаракти.