В  Ялтинського заповідника вже сьогодні вистачає земельних проблем. У ході перевірок, які зараз проводяться природоохоронною прокуратурою Криму, оскаржено незаконні рішення щодо 23 земельних ділянок площею 2,1 га і вартістю у понад 3 мільйони гривень.

На жаль, подібні справи розглядаються в судах украй довго. Причина — брак у заповідників правовстановлюючих документів на землю. З одного боку, прокурорам доводиться користуватися картографічними матеріалами 1987 року, що ускладнює проведення експертиз. Та, з другого боку, наявність у вільному доступі геоінформаційних програм дає змогу встановлювати місцезнаходження ділянок щодо певних об’єктів, чим відомство активно користується.

Сімферопольський міжрайонний прокурор Олександр Логунов розповів, що під час перевірок у Ялтинському заповіднику доводиться просити допомоги у спеціалістів інституту землеустрою, щоб прочитати карти. Саме таким чином і були виявлені острівки роздержавлених ділянок. Це дало змогу розпочати одне кримінальне провадження, пред’явити 6 позовів та внести 7 подань. Загалом за останні два роки наглядовим відомством пред’явлено до суду 50 позовних заяв щодо 5,5 га земель Ялтинського заповідника, з них 10 уже задоволено. Також за поданням прокуратури скасовано рішення щодо відведення майже півгектара землі вартістю у 600 тисяч гривень.

За дорученням прокурора Криму В’ячеслава Павлова, перевірки у заповіднику будуть тривати ще до серпня цього року.