ПІСЛЯ ВИСТУПУ «УК». Цю унікальну архітектурно-історичну споруду, яка обрисами нагадує готичний англійський замок, багато років використовували не за призначенням, деякий час там навіть був військовий склад. Ідеться про садибу Даховських у селі Леськовому Монастирищенського району на Черкащині. Нині на територію колишнього маєтку вхід закрито, а сама перлина архітектури починає руйнуватися. Громада району звернулася до облдержадміністрації із проханням урятувати весь унікальний ландшафтно-архітектурно-історичний комплекс. Про це близько двох місяців тому повідомляв «УК».

Недавно у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про заходи щодо збереження ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» у Черкаській області, яким передбачено заходи для збереження унікального туристичного об’єкта. Зокрема внесено рекомендацію Кабінету Міністрів передати цю пам’ятку на баланс Міністерства культури та включити її до Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Окрім того, з огляду на особливу культурну, історичну і наукову цінність комплексу рекомендується оголосити його історико-культурним заповідником державного значення.

Також під час розроблення проекту Державного бюджету України на 2014 рік пропонується передбачити кошти на проведення капітального ремонту садиби Даховських і, починаючи з наступного року, щорічно забезпечувати у державному бюджеті на відповідний рік видатки для фінансування у повному обсязі потреб для підтримання комплексу в належному санітарному, протипожежному та технічному стані.

Як повідомив журналістам голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, нині розробляється програма збереження ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» та відновлення його ландшафту.

— Ми зробимо все можливе, — наголосив керівник, — щоб жителі та гості області мали змогу відвідувати цей унікальний комплекс.