На Херсонщині відбувся «Децентралізаційний марафон», ініціатором якого виступила «Асоціація міст України». Учасники марафону проінформували про переваги децентралізації, роз’яснили процеси та етапи об’єднання громад, проконсультували і допомогли громадам підготувати необхідні документи та проекти рішень.

Рік тому у Високопільському районі області було створено першу Кочубеївську сільську об’єднану територіальну громаду. Вона об’єднала чотири сільські ради і 14 населених пунктів із загальною кількістю 3168 осіб. Нині це громада, яка знає пріоритети свого розвитку, має бюджет 10,5 мільйона гривень (бюджет Високопільського району — 22 мільйони). Громада отримала від держави субвенцію на розвиток інфраструктури обсягом 4,6 мільйона гривень.

Як зазначає в. о. заступника голови Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій, після активного обговорення і сумнівів щодо децентралізації маємо результат. На сьогодні п’ять майбутніх об’єднаних тергромад увійшли у фінальний етап створення, отримали позитивні висновки від обласної державної адміністрації щодо відповідності власних рішень про об’єднання законам України. Це Рубанівська (Великолепетиський район), Христівська та Асканія-Новська (Чаплинський), Музиківська (Білозерський), Каланчацька громади (Каланчацький).

Активно просувається процес в інших громадах області, до кінця літа, ймовірно, пройдуть усю процедуру об’єднання ще кілька громад: Тавричанська, Любимівська (Каховський район), Чулаківська та Бехтерська (Голопристанський), Скадовська (Скадовський), Архангельська та Високопільська (Високопільський), Присиваська (Чаплинський), Агайманська (Іванівський), Борозенська (Великоолександрівський район).

Для півдня України це непоганий результат, хоч лідер у питаннях децентралізації — захід. Мабуть, тому, що люди ближче до Європи і на власні очі бачать переваги децентралізації, проведеної 20 років тому.

Згідно з Перспективним планом формування територій громад Херсонщини, передбачено створення 41 об’єднаної тергромади. Як зауважує Дмитро Бутрій, це не догма, а дороговказ. План активно обговорюють громадяни. У процесі таких обопільних консультацій можливі зміни. Тож жодного диктату згори не існує. Хоч є певне нерозуміння процесу знизу на рівні жителів територіальних громад, але завдяки консультаціям та роз’ясненням їх долають.