Строковики готові стати на захист кордону. Фото Навчального центру Держприкордонслужби України

Майже півтори сотні строковиків нещодавно присягнули на вірність українському народові в Навчальному центрі Держприкордонслужби України імені генерал-майора І. Момота. Всі вони вирушать до підрозділів охорони державного кордону. Їх не направлятимуть у зону проведення бойових дій. Це перші строковики в Держприкордонслужбі України за останні вісім років. Із 2008-го тут служили тільки контрактники. Строковиків навчали впродовж місяця.

— Ми дуже сумнівалися, чи поновлювати призов на строкову службу, — розповідає перший заступник голови Держприкордонслужби України Василь Серватюк. — Проте коли побачив цих хлопців, то переконався, що ми не помилилися. Це будуть професійно підготовлені військовослужбовці.

Загалом до лав прикордонного відомства планують призвати чотири тисячі осіб. У Навчальному центрі підготовку прикордонників поставлено на високий рівень. Понад двісті викладачів закладу — учасники АТО, які передають здобутий там цінний досвід. Недавно відбулася зустріч ветеранів-прикордонників із військовослужбовцями строкової служби. Завдяки плідній співпраці керівництва центру з ветеранами-прикордонниками такі виховні заходи проводять регулярно.  Із розповідей ветеранів строковики дізнались багато нового про подвиги бойових товаришів і приклади сумлінного несення служби. Героїчна спадщина минулих років, яку передають військові в зелених кашкетах з покоління в покоління, особливо актуальна у такий нелегкий для країни час. Спогади ветеранів про часи їхньої служби надихають нинішніх бійців на сумлінне служіння Вітчизні, удосконалення навичок охоронця кордону. Цікавою була розповідь почесного прикордонника Навчального центру полковника у відставці  Григорія Рибака про історію Державної прикордонної служби України та свою службу на кордоні.  Про випробування, які випали на його долю, згадав і ветеран-прикордонник полковник у відставці Микола Будник. До строковиків звернувся й голова спілки ветеранів-прикордонників Черкаської області полковник запасу Микола Журавель. Вони складали військову присягу майже 50 років тому…