Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени Кабміну поспілкувалися з депутатами під час традиційної Години запитань до уряду. Проблеми, якими цікавилися депутати, турбують багатьох українців. Серед них зокрема питання ціни на газ для населення.

Володимир Гройсман розповів, що встановлення ринкової ціни на газ дасть змогу провести модернізацію державного газовидобувного холдингу «Укргазвидобування» і таким чином збільшити власний видобуток газу. За словами Прем’єра, питання ціни на газ в Україні тривалий час залишалося корупційним, мільярди кубів його списували на населення, а потім продавали за комерційною ціною. Паралельно знищувалася національна система газовидобутку, що призводило до залежності від імпорту російського газу. Крім того, жодних заходів з енергозбереження в країні не проводили.

Володимир Гройсман уточнив, що попередній уряд Арсенія Яценюка зробив чимало для скорочення споживання газу і перевів українських споживачів «з російської газової труби на європейську». «Сьогодні ми встановили одну ціну на газ, і це дасть змогу збільшити видобуток, ліквідувати корупційні схеми», — сказав Володимир Гройсман і наголосив, що приводу для паніки у зв’язку з ринковою ціною на газ немає. «Той, хто має невеликі доходи і потребу в компенсації, все отримає, все буде адресно компенсовано», — цитує УНІАН слова Прем’єра.

Тим часом міністр соціальної політики Андрій Рева інформував депутатів, що у зв’язку із встановленням з 1 травня єдиної ціни на газ для всіх категорій споживачів кількість українських домогосподарств, які потребують субсидії, зросте в 2016 році на 50% — майже до 9 мільйонів сімей. За його словами, нині в Україні субсидії отримують близько 5,5 мільйона домогосподарств.

Андрій Рева також повідомив, що ініційоване урядом скасування оподаткування високих пенсій, запроваджене в березні 2014 року, стосуватиметься майже 300 тисяч пенсіонерів, котрі платять податок з пенсії. «Задля збільшення реальних доходів майже 291 тисячі пенсіонерів уряд ініціював скасування впровадженого з 2014 року оподаткування пенсій», — уточнив міністр.

Володимир Гройсман також закликав парламент наступного тижня ухвалити закон про спрощення реєстрації імпортних ліків. Прем’єр пояснив: він важливий тим, що допустить без зайвих перевірок на ринок України всі ліки, які зареєстровані і використовуються зокрема у США, Канаді, Японії та країнах ЄС. За його словами, цей закон дасть змогу створити реальну конкуренцію на ринку ліків у державі.

Державна фіскальна служба отримала доручення глави уряду припинити незаконну діяльність податкової міліції у сфері супроводу закупівель та експорту волоських горіхів, повідомив депутатам Володимир Гройсман. «Я даю доручення керівникові податкової міліції повернути своїх співробітників на бази дислокації і припинити тиск на бізнес, а також дав доручення винести на наступне засідання уряду відповідну постанову», — сказав він. Раніше Прем’єр зазначав, що реформа роботи ДФС — пріоритет роботи українського уряду і що він має намір аналізувати роботу податкової служби, а також постійно інспектувати роботу митних пунктів України.