Реформи і в правоохоронних органах, і щодо децентралізації потребують нових підходів в організації роботи. На Тернопіллі уперше в Україні взялися впроваджувати проект зі створення поліцейських станцій. Це роблять для ефективного оперативного реагування на повідомлення громадян про вчинення протиправних діянь, інші події.

У краї найбільша в Україні кількість об’єднаних територіальних громад. Держава для їхнього розвитку надає значні кошти. «Хочемо, щоб ці гроші використали ефективно, — каже тимчасовий виконувач обов’язків начальника головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол, — щоб на території громад були поліцейські станції. Нашу ідею підтримали і голова Нацполіції, і очільник краю, і облрада».

Перша така станція відкрилася нещодавно у селищі Золотий Потік Бучацького району. Тут почергово цілодобово нестимуть службу шість досвідчених працівників поліції. Вони працюватимуть на зразок груп швидкого реагування та оперативно відгукуватимуться на звернення громадян про скоєні злочини й правопорушення. Поліцейських забезпечено окремим приміщенням, комп’ютерною технікою, зв’язком і транспортом. Аби полегшити роботу правоохоронців, подбають про встановлення у населених пунктах камер відеоспостереження. Районне керівництво допомагатиме з пальним та іншими необхідними матеріалами.

За кілька днів опісля урочисто відкрили другу поліцейську станцію — у селищі Вишнівець Збаразького району. Тут теж почергово цілодобово нестимуть службу семеро працівників поліції. До найвіддаленішого населеного пункту, що входить до тутешньої об’єднаної територіальної громади, правоохоронцям у разі виклику треба буде діставатися приблизно 20 хвилин. Керівники органів влади на Збаражчині переконані, що такий правоохоронний пункт доцільно було б відкрити й у селі Колодне, тож звернулися до керівництва поліції в області з певною пропозицією.

Упродовж двох місяців такі структури планують мати в понад 20 населених пунктах області. За словами Олександра Богомола, станції перебуватимуть на балансі місцевих громад, а з часом їх можна буде використати для розміщення поліцейської варти чи шерифів.