Цими днями в одному з найвіддаленіших райцентрів Полтавщини — Гадячі — відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку. Гранітна напівфігура Кобзаря, яку виготовив відомий в області скульптор, автор багатьох полтавських пам’ятників Микола Посполітак, розташована на розі двох вулиць, у центрі міста, повідомив головний архітектор Полтавської області Юрій Петрук.

За його словами, найближчим часом на теренах області заплановано відкрити ще шість пам’ятників Шевченку — в тих районах, де їх немає. Після Гадяча на черзі Решетилівка.

Як свідчать дослідження істориків, з полтавською землею життя поета поєднав так званий період «трьох літ» — 1843 — 1846, 1859 роки. Тут Тарас Григорович написав чимало творів і намалював не одну картину. Наприклад, у повісті «Близнята» Полтава згадується близько 30 разів. Саме на Полтавщині відбувається дія поеми «Наймичка», написані вірші «Сліпий», «Великий льох», «Холодний Яр», «Псалми Давидові», «Минають дні, минають ночі», «Маленькій Мар’яні».

Зокрема у селі Решетилівка — тепер районному центрі — Тарас Шевченко зупинявся у будинку пана Попова, деспотичної й владолюбної людини, яка, однак, мала  велику бібліотеку, де зберігалися різні документальні матеріали та книги з історії України. Сучасники Шевченка у своїх спогадах згадують: поет уважно вивчав їх, цікавився минулим своєї батьківщини.