РЕАЛІЇ. У Чернігові відкрито центр правової допомоги для сімей, котрі виховують дітей з обмеженими фізичними можливостями.

На медичному обліку в обласній дитячій лікарні перебувають 3802 такі пацієнти. Їхня кількість зростає щороку. За словами лікарів, ці діти стовідсотково охоплені індивідуальними програмами реабілітації, але їхні батьки часто звертаються з питаннями, на які медикам відповісти важко. Це стосується переважно інформації соціального спрямування. Саме для таких родин стане незамінною допомога соціального юриста, котрий не лише проконсультує, а й за потреби безкоштовно супроводжуватиме судову справу. Головне, щоб батьки розуміли, де саме порушуються права їхніх дітей. З цією метою у новоствореному центрі вже найближчим часом проведуть спеціальні навчання.

Голова міського громадського об’єднання «Шанс» Світлана Федорова розповіла, що найчастіше діти з функціональними обмеженнями мають проблеми зі здобуттям освіти.  У загальноосвітніх школах проти їхнього  навчання  спільно із здоровими ровесниками виступають як батьки останніх, так і вчителі. Суспільство ще має засвоювати уроки толерантності та етики, щоб зрозуміти, що кожна людина має право зайняти гідне місце в житті — відповідно до своїх можливостей.

«Коли ми з донькою виходимо у двір, діти розбігаються і не хочуть з нею гратися — тому що вона не ходить ніжками, — журиться мама шестирічної дівчинки. — Я попри всі свої фінансові проблеми купую дорогі красиві іграшки, щоб хоч завдяки їм до Настусі підходили її ровесники і вона мала змогу трохи з ними поспілкуватися»...

 «У кожній дитині є сонце, тільки дайте йому світити!» — цитують Сократа активісти новоствореного центру.