Відомий американський філателіст з Нью-Йорка Олександр Балабан презентував у Вінниці частину однієї з найбільших у світі колекції українських марок. На зустріч з представниками місцевої громади  він прийшов зі своєю родичкою, праправнучкою свого брата, Ольгою Грабчак, яка працює старшим слідчим вінницького міського відділу міліції. Хоча пан Олександр народився і виріс у США, проте серцем і душею є українцем. Він син козацького сотника емігранта Якова Балабана,  котрий  у 20-х роках минулого століття і почав збирати колекцію. Сьогодні за оцінкою філателістів вона коштує не один мільйон доларів.

Олександру Балабану за 60 років, прямих нащадків він не має і переживає за збереження фондів. Улітку цього року  міська влада  уклала меморандум з міжнародним благодійним фондом «Музей української марки імені Якова Балабана» щодо створення у Вінниці однойменного музею. Наразі в центрі міста під повноцінний музей готують триповерхову будівлю, тому перші екземпляри з колекції виставлять для огляду в приміщенні літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського. «У світі немає музею української марки. А ті, що є, приміром, американської марки, вони невеликі, мають одну-дві кімнатки. Тому наш може бути першим музеєм української марки і найбільшим  філателістичним музеєм у світі, адже під нього виділили дуже гарний і великий будинок», — сказав Олександр Балабан. 

Принагідно зауважимо, що кількість марок в його колекції достеменно невідома, бо повна її каталогізація не проведена, а приблизно їх зібрано понад 10 тисяч. Це марки, які певним чином пов’язані з Україною. Є екземпляри з лімітованих колекцій, які на сьогодні існують лише в кількох екземплярах у світі. Є марки починаючи з 1850 року, гашені в різних українських містах. Найстаріший конверт з поштовим штемпелем датований 1830 роком. Багато марок з тильного боку помічені щодо справжності відомими філателістами, які видавали каталоги.