Незамінним продуктом для багатьох є кефір. Це дуже корисний напій, але таким він є тільки тоді, коли це справді натуральний продукт, виготовлений з молока і містить лише молочні бактерії. Проте виробники не завжди дотримуються правил і часто замість молока використовують замінники. 

Зацікавились якістю кефірів і в центрі споживчих експертиз «Тест». Для перевірки фахівці закупили дев’ять кефірів таких торгових марок: «Біла лінія», «Добряна», «Главмолоко», «Простоквашино», «Слов’яночка», «Молокія», «Галичина», «Яготинський», «Злагода».

Традиційно стартувала перевірка із огляду маркування й пакування продукції. До пакування у фахівців серйозних претензій не було. Лише один з усіх кефірів був розфасований у м’яке пакування, що не дуже зручно для споживачів. Маркування кефірів — на належному рівні.

Найцікавіший етап перевірки — лабораторні дослідження. Перш за все кефір повинен виготовлятись із молока, тобто містити лише молочний жир, проте не всі виробники дотримуються вимог, так, у «Главмолоко» виявили немолочні жири. І це вже не перший випадок, коли продукт цієї торгової марки фальшований рослинними жирами.

Крім якості жиру, перевірили фахівці і його кількість. За цим показником зауважень не виявили, так само як і не знайшли у кефірах такого згущувача, як крохмаль. Фахівці підозрюють, що згущувачі в молочній продукції виробники все-таки використовують, але «забувають» писати про це у маркуванні, таким чином обдурюючи споживача.

— На жаль, ми не маємо технічної можливості перевірити кефіри на наявність усіх можливих згущувачів, — жалкує президент центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий.

Дуже важлива вимога до кефірів — наявність корисних мікроорганізмів, а саме молочнокислих бактерій і дріжджів. Кисломолочний напій, який не містить дріжджів, не може називатись кефіром, і це прописано у відповідному державному стандарті. 

Насправді недостатня кількість дріжджів чи й взагалі їх нестача — не така вже й рідкість, що доводять попередні дослідження. На жаль, це тестування не стало винятком. У двох кефірах «Галичина» і «Злагода» дріжджів виявилось менше, ніж мало б бути. Проте з кількістю молочнокислих бактерій проблем у кефіру не було, всі зразки містили необхідну кількість бактерій і навіть більше.

— Під час перевірки кефірів звернули увагу і на наявність в них кишкової палички, — зазначив Валентин Безрукий. — Прикро, що її виявили у «Слов’яночки», «Главмолоко».

За результатами дослідження, проведеного центром споживчих експертиз «Тест», фахівці виставили продукції за п’ятибальною системою такі оцінки: «відмінно» отримали «Біла лінія», «Молокія». «Добре» у «Добряна», «Простоквашино» і «Яготинський». Оцінку «погано» виставили фахівці продукції «Галичина», «Слов’яночка».

Найгірші оцінки — «дуже погано» — у «Главмолоко» та «Злагода».

Як показують дослідження, обираючи ці кисломолочні продукти, потрібно бути дуже уважним. Адже виробники все ще їх фальшують.