30–40%, а це майже 100 тисяч гривень, щомісяця економитимуть на споживанні електроенергії в комунальному підприємстві «Тернопільводоканал». А це в перспективі може знизити й навантаження на тариф, а ще істотно підвищить надійність роботи каналізаційної системи міста. Це завдяки оновленню каналізаційної насосної станції №7, яку нещодавно відкрили.

Не кожен обласний центр може похвалитися такою. А загалом водоканали Тернополя, Вінниці, Рівного та Луцька є одними з тих, де справді дбають про технічне та технологічне оновлення виробництва.

Колись сьому каналізаційну насосну станцію в Тернополі збудували для промислового комплексу виробничого об’єднання «Текстерно». Потім разом з очисними спорудами передали в комунальну власність міста. Але з часом обладнання тут застаріло, значно зросли енерговитрати.

Ситуацію могла виправити хіба модернізація. Директор підприємства Володимир Кузьма зазначає, що майже два з половиною роки працювали над програмою оновлення станції. Загальна вартість усіх робіт становила 5,5 мільйона гривень. Необхідні насосні механізми придбали завдяки отриманню товарного кредиту. За укладеною угодою водоканалівці можуть відтермінувати платежі на три роки. По суті, за рахунок економії розрахуються за придбане обладнання.

У найближчих планах водоканалівців — модернізувати ще одну каналізаційну насосну станцію в центральній частині міста. Цей проект мали б фінансувати за рахунок коштів Світового банку. Решту ж малих насосних станцій здебільшого вже оновили.