Європарламент зобов’язався ухвалити до кінця року директиву про реєстрацію даних авіапасажирів, яка є необхідною для кращої боротьби з тероризмом. Водночас євродепутати закликали країни ЄС підготувати єдину програму захисту даних авіапасажирів. Дбаючи саме про їхню конфіденційність, Європарламент уже кілька років блокує ухвалення директиви.

Чому ж потрібно збирати інформацію про авіапасажирів? Говорить Тімоті Кіркгоуп, британський євродепутат-консерватор:

«Одна з найбільших причин створити реєстр даних авіапасажирів – це потреба в спільних стандартах і захисті громадян. Якщо ж ми маємо 28 різних систем, в яких зберігається 28 різних типів інформації, існує 28 різних підходів до захисту громадян, то врешті-решт станеться хаос. Більше того – хто переможе? Злочинці, терористи»!

Євродепутати-ліберали також запропонували стратегію боротьби з тероризмом. У планах – створення в рамках Європолу антитерористичного центру і зміцнення співпраці спецслужб.

Говорить Гі Верхофстадт, лідер фракції лібералів Європарламенту:

«Ми пропонуємо, аби окрім Європолу, існувала організація Євроінтел, яка б на європейському рівні збирала та аналізувала інформацію про дії й атаки терористів».

У четвер лідери держав і урядів ЄС обговорять у Брюсселі необхідні заходи для протистояння тероризму на європейському рівні.

Ситуація в Україні й відносини з Росією стануть іншою важливою темою саміту.

Copyright © 2015 euronews