З початком військових дій у зоні АТО Сумська область надає активну і дієву допомогу бійцям Збройних сил України, Національної гвардії, міліціонерам, прикордонникам. На донбаські адреси відвантажено сотні тонн гуманітарної допомоги — насамперед продовольства, обмундирування, засобів особистої гігієни тощо.

Однак, як дійшли висновку в регіоні, нинішня підтримка має вийти на якісно інший вищий рівень. І насамперед щодо зміцнення військово-технічного оснащення військових підрозділів. Адже питання броньованої техніки, зокрема танків і БТРів, автомобілів, інших транспортних засобів, стоїть особливо гостро.

Один із ретроваріантів запропонував Сумський міський голова Олександр Лисенко. Він звернувся до підприємців, директорів установ та підприємств, керівників і членів військових спілок, громадських організацій області з проханням провести ревізію всієї броньованої та автомобільної техніки, що нині зберігається в музейних експозиціях просто неба та встановлена на п’єдесталах тощо. Адже її більшість перебуває у прийнятному стані і за умови кваліфікованого ремонту чи переобладнання може бути корисною на полі бою.

Так, на території Сумщини, насамперед у музеях просто неба, налічується кілька десятків танків, БТРів, гармат, автомобілів — музейних експонатів, які свого часу заїжджали туди власним ходом. До того ж на базі 27-го Сумського реактивного артилерійського полку є хороша ремонтна майстерня, спеціалісти якої добре знаються на підготовці чи переоснащенні техніки і мають усі можливості поставити її у бойовий стрій.

Зрештою, ті чи ті раритети можна використати і для запасних частин. Так, днями спеціалісти оглянули бронетранспортер, що встановлено на території меморіалу на честь воїнів-афганців в обласному центрі. З’ясувалося, що він — потенційний «донор» для таких БТРів, що використовують в зоні АТО.