27 травня 2014 року з плавучої платформи «Одіссей» на екваторі в Тихому океані поблизу острова Різдва (Республіка Кірібаті) о 00 годині 10 хвилин за київським часом відбувся успішний запуск ракети-носія «Зеніт-3SL». Ракета-носій, розроблена й виготовлена КБ «Південне» та Південмашем, вивела на орбіту європейський космічний апарат EutelSat 3B, що забезпечить передачу телекомунікаційних і професійних відеододатків між Південно-Східною Азією й Африкою та прямий зв’язок між Європою й Азіатсько-Тихоокеанським регіоном.

Перший і другий ступені ракети розробило КБ «Південне» і виготовив Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова в кооперації з російськими та українськими підприємствами. Третій ступінь (розгінний блок ДМ-SL) розробила і виготовила російська ракетно-космічна корпорація «Енергія».

Підготовка ракети-носія до запуску і запуск виконали спеціалісти Дніпропетровщини у складі міжнародної команди, йдеться в повідомленні Дніпропетровської облдержадміністрації.

Це був перший запуск ракети-носія «Зеніт» у 2014 році та 36-й за програмою Sea Launch. Ця подія довела, що Дніпропетровщина завдяки політичній стабільності продовжує розвивати промисловість та космічну галузь і залишається провідним центром ракетобудування України та світу.

Генеральний директор компанії EutelSat Мішель де Розен напередодні запуску сказав: «Ми раді ще одній можливості спільно працювати зі спеціалістами Sea Launch у межах майбутнього запуску супутника EutelSat 3B — місії, яка буде третьою після успішних запусків двох супутників у 2011 та 2012 роках».

Супутник EutelSat 3B масою 5967 кг виведено на перехідну до геостаціонарної орбіту із точкою стояння 3° східної довготи.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»