Швеція - країна, що поєднує вікові традиції великої монархії, новітні технології та прогресивні погляди, сучасні міста та незаймані людиною куточки природи. До всього перерахованого, Швеція входить до трійки європейських країн, які забезпечують найбільш високий рівень життя своїх громадян. Перераховані достоїнства притягують туристів та допитливих людей з усього світу, які бажають познайомитися з країною, побачити надзвичайно красивий Стокгольм, відвідати цікаві місця Швеції і насолодитися скандинавською природою. «Урядовий кур’єр» розпочинає цикл публікацій про європейські країни, у яких варто побувати українцям.

Особливості географічного розташування Швеції

Швеція займає центральну частину Скандинавського півострова, країна межує з Норвегією на заході і є сусідкою Фінляндії на північному сході. Протяжність Швеції від берегів Балтійського моря з півдня до гірських хребтів на півночі становить майже 1500 кілометрів. Витягнутість території з півночі на південь вносить кардинальні зміни клімату у різних регіонах країни.

Північна частина Швеції знаходиться за полярним колом, тому три зимові місяці цей регіон повністю занурений у нічну темряву. Часто тутмерехтить і спалахує з новою силою північне сяйво. Протягомтрьох літніх місяців тут триває полярний день.Сонце не опускається за горизонт, збільшуючи день до 24 годин на добу. Незважаючи на сонцестояння, по-справжньому теплої погоди тут не буває, і навіть в середині липня вона рідко піднімається вище 13 градусів.

У центральній Швеції більш м'який і теплий клімат. Більша частина цієї території вкрита лісами. У центральному регіоні знаходиться Стокгольм і колишня столиця Шведського королівства - Уппсала. До цієї географічної зони належить і приголомшливо красивий Стокгольмський архіпелаг, що нараховує понад 24 тисячі островів і скель.

Південна Швеція - більш равнинна і відрізняється підвищеною вологістю у порівнянні з іншими регіонами країни. Тут знаходяться великі озера Венерн і Веттерн. Найпівденнішою частиною є мальовничий півострів Сконе з неймовірним мостом-тунелем, що зв'язує Швецію з Данією через протоку Ересунн. 

Природа Північної Швеції строга і красива - покриті снігом гірські вершини, скелясті кручі на берегах Ботнічної затоки, безкрайній сосновий ліс. Фото надане автором

Природні пам'ятки Швеції

У північному регіоні знаходиться шведська Лапландія - національний парк, який пропонує мандрівникам не тільки помилуватися природними особливостями, а й познайомитися із національною культурою корінних жителів саамів. Природа Північної Швеції строга і красива - покриті снігом гірські вершини, скелясті кручі на берегах Ботнічної затоки, безкрайній сосновий ліс.

Поруч із норвезьким кордоном розташований ландшафтний заповідник Абіску, заснований ще в 1909 році. Цей природний парк простягнувся у міжгірській долині, обмежений з північного боку річкою Турнетреск. На площі в 7700 гектарів розкинулися альпійські луки і березові гайки, обладнані лижні траси і облаштовані кемпінги для шанувальників активного відпочинку.

Ще один ландшафтний парк користується популярністю в альпіністів. Це Сарек з вісьмома гірськими вершинами висотою від 2 тисяч метрів і сотнею екзотичних льодовиків. Тут знаходиться обсерваторія, розташована на 1800 метровій висоті над рівнем моря.

У центральній Швеції розкинувся унікальний Стокгольмський архіпелаг із розсипом великих, малих і зовсім мініатюрних острівців. Деякі з цих островів обжиті у відповідності з сучасним стилем, на деяких збереглися старовинні дерев'яні споруди (наприклад, Ваксхольм, Сандхамн). Багато островів залишаються безлюдними природними куточками. 

Але найбільшими своїми достоїнствами відрізняється архіпелаг біля південно-західних берегів Шведського королівства. Саме тут можна побачити червоні гранітні шхери, відвідати перший у світі морський парк. На островах архіпелагу є всі умови для відпочинку та рибалки.

Ратуша Стокгольма відома в усьому світі: тут відбуваються урочистості з нагоди вручення Нобелівської премії. Фото надане автором.

Популярні туристичні міста

Стокгольм

Столиця королівства займає перше місце не тільки в рейтингу популярних туристичних місць Швеції, але і всього скандинавського півострова. Багато туристів, відвідавши Стокгольм, називають його найкрасивішим містом всієї північної Європи. Стокгольм характеризується унікальним острівним розташуванням, вражаючою північною архітектурою і вважається найкрасивішим у Європі середньовічним містом. Тут доступні до огляду діючі королівські резиденції і всесвітньо відома ратуша Стокгольма, де проходять урочистості з нагоди вручення Нобелівської премії.

Гетеборг

Гетеборг є спортивною столицею Швеції і другим за величиною містом королівства. Тут відкриті великі стадіони, розташований наймасштабніший парк атракціонів. Ботанічний сад Гетеборга є найбільшимбіологічним майданчиком всієї Північної Європи. Місто наповнене музеями і виставковими майданчиками: музей світової культури, музей техніки, музей мистецтв, виставковий центр Віктора Хассельблада та інші. З Гетеборга зручно відправлятися в природний заповідник «Західний архіпелаг».

Уппсала

Це місто, розташоване у 70-тикілометрах на північ від Стокгольма.У стародавні часи Уппсала була столицею королівства, де до наших днів збереглисяч унікальніісторичні пам'ятки. Колишня шведська столиця славиться Кафедральним собором XIII століття, парні шпилі якого забезпечують йому статус найвищого собору на Скандинавському півострові. У Уппсале знаходиться найстаріший скандинавський університет, музей історії та культури Густавіанум, замок, збудований у роки правління Густава I Васи.

Безумовно, знайомство зі Швецією починають з відвідування столиці. Стокгольм - те місто, в яке хочеться повертатися знову і знову. Наситившись неповторними видами «міста на воді», можна і потрібно звернути увагу і на інші перлини королівства. 

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового курєра»