Ще із середини минулого літа місцева влада області рапортувала про активну підготовку до опалювального сезону. Міський голова Дніпра Борис Філатов запевняв, що до 1 вересня місто до зими буде готове. Та коли настали холоди, і навіть коли опалювальний сезон стартував офіційно, тепло з’явилося не скрізь. Городяни закидали заступника міського голови Дніпра з ЖКГ Михайла Лисенка на його сторінці у Фейсбуці запитаннями про холодні батареї. «Усі котельні працюють, це система не налагоджена», «обов’язково розберемося», «у вас там пориви, до ранку ліквідуємо» — приблизно такими були відповіді. Але від того тепліше не ставало.

Коли міська влада Дніпра розповідала, що працюють усі котельні, які на балансі міськради, півміста ще було без опалення. Фото Юрія САПОЖНІКОВА

«Чекайте. Тривають роботи»

Михайло Лисенко нарікав і на недбалість містян, які не випускали повітря з радіаторів у квартирах верхніх поверхів, і проблеми із засувками, які виникли, коли подали воду, у підвалах деяких будинків. «Аварійні бригади за зверненнями мешканців усувають ці негаразди. Запірна арматура є, її закуплено достатньо», — пояснював посадовець. Та коли міська влада розповідала ЗМІ, що працюють усі котельні, які на балансі міськради, півміста ще було без опалення. І не тільки через проблеми з котельнею, що розташована на території державного заводу «Південмаш» і опалює частину міста (підприємство вчасно не уклало договір на постачання газу, питання розв’язували і з залученням Прем’єр-міністра).

Як у Дніпрі готувалися до опалювального сезону, ілюструє приклад з будинком 26 на житломасиві «Тополя-2», де з 1 листопада запрацювало ОСББ. Перед тим, як нарешті 27 жовтня до будівлі приїхала аварійна бригада, з якою в КП «Жилсервіс-2» договір на обслуговування, підключати опалення, мешканці цієї 9-поверхової малосімейки десятки разів телефонували на гарячі лінії міськради, житлосервісу, теплоенерго. Їм відповідали: «Чекайте. Тривають ремонтно-відновлювальні роботи».

«Приїхали, вдали, що підключили нас до опалення, і поїхали. А вода дійшла тільки до будинку, — каже голова правління ОСББ Світлана Грецингер. — Ми знову засіли за телефон. Приїжджає друга аварійна бригада, з іншого району і повідомляє, що попередники нічого не зробили із заслінками і що по стояках знято всі крани-заглушки. Ця бригада поставила заглушки і підключила опалення. Але 31 числа близько 8-ї вечора рвуться труби — знову викликаємо аварійку. А вона не їде… Ми розуміємо, тягнуть до півночі, бо з 1 листопада ми стаємо ОСББ. Знову телефонуємо на гарячі лінії. О 23-й приїхали, відключили будинок від опалення і помахали нам ручкою. Першого числа я викликала фахівців приватної фірми, з якою ми уклали угоду. Винесли вони обрізану трубу, що порвалася, — вона розсипалася в руках. Обстежили підвал і за півдня позбавили будинок від нестерпного смороду. Тепер не можемо змусити міськводоканал прочистити каналізацію у дворі. Там кажуть: «Ви ОСББ, ось самі й робіть». А ми ж не маємо права у цю мережу втручатися!»

Отже, місто не належно підготувало до зими будинки? Чи може, саме цьому так пощастило через створення ОСББ, яке не збиралося далі мати справу з житлосервісом? Це вже окрема тема.

Позачергові канікули

В інших містах області теж не всюди вчасно увімкнули опалення, що відобразилося й на соцсфері. Так, через холод у приміщеннях навчальних закладів дітей відправляли на позачергові канікули в Кам’янському, Нікополі, Марганці, Покрові (колишній Орджонікідзе). «На сьогодні не опалюють 12 навчально-виховних закладів Нікополя. Майже всі школярі з Покрови та Марганця на канікулах уже другий тиждень. У дитсадочках виручають обігрівачі. У Магдалинівському районі на додаткових канікулах учні 29 шкіл і зупинено роботу 6 садочків.

«Питання до керівництва району, яке вчасно не провело тендерні закупівлі газу. Торги не відбулися досі», — заявляла 3 листопада начальник відділу організації держсанепіднагляду та розслідувань спалахів ДУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Неля Салькова. За її словами, не було тепла і в кількох вишах Дніпра, керівництво яких мало б нести адмінвідповідальність за недотримання вимог санітарного законодавства. І після перевірки СЕС у закладах освіти всюди, де є студенти, матеріали передаватимуть в прокуратуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Теплі» кредити допомагають стати господарем

У департаменті ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА пояснили, що проблеми з теплопостачанням у Нікополі та Марганці пов’язані з децентралізацією систем опалення. Через це кілька навчальних закладів і лікарень без тепла. Дітей раніше відправили на канікули, а хворих перевели в інші медзаклади. У Нікополі, Марганці й Покрові перейшли до 100% індивідуального опалення населення, для соцсфери будують модульні котельні, які працюватимуть і на газі, і на твердому паливі. Населенню для встановлення «автономки» надають матеріальну допомогу.

На засіданні обласної комісії з питань забезпечення постачання енергоносіїв в область і своєчасних розрахунків за їхнє споживання голова ОДА Валентин Резніченко заявив, що за якість опалення у квартирах, лікарнях, школах, дитсадках відповідають керівники міст та теплопостачальних організацій.

«Теплопостачальники мають розраховуватися за спожитий газ вчасно. Цьогоріч найменший борг може призвести до відключення газу, отже до відключення опалення в містах. Люди не мають страждати через некомпетентність службовців. У домівках, школах, дитсадках, лікарнях має бути тепло. Це відповідальність міських голів. Якщо теплопостачальники не можуть впоратися самостійно, допомагайте їм», — наголосив він.

На засіданні зазначали, що цього року, на відміну від попередніх, теплопостачальники мають окремо розраховуватися за спожитий газ та за його транспортування до місця призначення. Раніше ж вони сплачували єдину суму, яка складалася з цих двох показників. Також цьогоріч газопостачальники відключають від блакитного палива за найменшої заборгованості за транспортування. Такі борги мали Новомосковськ, Кам’янське (колишній Дніпродзержинськ), Жовті Води та Кривий Ріг. Так, Криворізька ТЕЦ цьогоріч заборгувала за транспортування газу 8 мільйонів гривень, й віддавати не поспішає. Загалом за останні 10 років 13 найбільших теплопостачальників регіону винні за спожитий газ понад 4 мільярди.

Державні ТЕЦ винні?

У Кам’янському проблеми з опаленням виникли через «Дніпродзержинську ТЕЦ» (ДДТЕЦ). Міська влада каже, що єдиною перешкодою стала відмова НАК «Нафтогаз України» подавати газ на ДДТЕЦ для опалення. НАК висунув умови: або погасити всі борги за останні 10 років (а це 537 мільйонів гривень, і місто не має таких грошей), або підписати графік погашення боргу на всю суму. Розуміючи, що не маємо права залишити людей без тепла, ми підписали графік», — каже заступник міського голови Олександр Масленков.

Кореспондентові «УК» він розповів, що нині опалюється все місто. ДДТЕЦ підпорядкована Фонду держмайна України (ФДМУ) і нині вона у процедурі банкрутства. «У ФДМУ довго не могли визначити підписанта документів. Завдяки втручанню голови ОДА, керівника Нафтогазу і особисто віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка питання вирішили і договір з НАК підписали, — каже Олександр Масленков. — Раніше не було такого жорсткого ставлення НАК щодо боргів, які накопичувалися багато років. Запитуєте: що, якби ТЕЦ була у комунальній власності? Може, й не було б таких проблем, але там застаріле обладнання, і краще, мабуть, побудувати нове сучасне підприємство. Питання потребує вивчення, але це не робиться швидко».

У Кривому Розі борг населення тепловикам — майже 340 мільйонів гривень, тільки ДП «Криворіжтеплоцентраль» жителі міста винні 150 мільйонів. Міська влада каже, що саме через ТЕЦ — а це приблизно половина абонентів — було зірвано початок опалювального сезону в місті. Криворіжтеплоцентраль, як і ДДТЕЦ, перебуває у державному управлінні. Її готують до приватизації.

«Ми двічі зверталися до ФДМУ, щоб було ухвалено відповідні управлінські рішення. Нарешті отримали відповідь, що надано доручення ТЕЦ вжити заходів. Також нам довелося втрутитися, щоб Дніпрообленерго розпломбувало ТЕЦ. Домовилися і з енергетиками, і з газовиками про реструктуризацію боргів перед Криворіжгазом за транспортування газу. Договір про реструктуризацію підписано і з Нафтогазом. На сьогодні всі забезпечені теплом. На жаль, досі напружена ситуація з отриманням лімітів (номінацій), які встановлюють подекадно. Складна ситуація і з розрахунками за газ», — розповів «УК» заступник Криворізького міського голови з ЖКГ Олександр Катриченко.

Те, що Криворізька ТЕЦ перебуває в державному підпорядкуванні, на думку міської влади, негативно впливає на якість роботи підприємства. Тому на сесії міськради депутати ухвалили звернення до Уряду про вилучення ТЕЦ зі списку підприємств, які підлягають приватизації, й передачу її в комунальну власність міста.

«Поки що не можемо допомогти теплоцентралі навіть модернізуватись. Ми на межі формування бюджету на 2017 рік і кошти на ТЕЦ не можемо передбачити. І про яке зменшення споживання газу можна говорити, якщо підприємство не підтримуємо?» — каже Олександр Катриченко. Він пояснює, що у разі передачі ТЕЦ місту воно б могло залучити кошти, зокрема європейські кредити, на модернізацію.

То хто ж винен у зриві початку опалювального сезону в деяких містах? Вочевидь, однозначну відповідь дати складно. Але слід зробити висновки з цієї підготовки до зими і провести роботу над помилками.