ЗАПИТАЙТЕ У ЮРИСТА

Консультує  Мирослава ПРИМАК,
юрист Рівненської обласної
громадської організації «Комітет виборців України»,
керівник Центру права

Я розлучаюся з чоловіком, і потрібно поділити квартиру. Нас у ній проживає троє: я, чоловік і 13-річний син. Домовилися, що квартиру продамо, а гроші розділимо на три частини, щоб усім членам сім’ї порівну. Перед тим, як подавати заяву на розлучення, ми сина виписали з квартири і прописали у бабусі, аби не виникло проблем з опікунською радою під час продажу. Але тепер чоловік каже, що гроші ділитимемо не на трьох, а на двох. Як мені захистити інтереси дитини, адже квартиру свого часу приватизовували на трьох? 

Наталія Ярченко,
м. Сімферополь

— Оскільки на момент приватизації у спірній квартирі були зареєстровані («прописані») всі троє (ви, ваші син та чоловік), то всі троє (а не подружжя) є рівними власниками цього помешкання, хоч на даний момент дитину знято з місця реєстрації в ній. Після її продажу всі власники матимуть рівні права на отримання коштів. Окрім того, відповідно до ч.2 ст. 177 Сімейного кодексу, батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, зокрема договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири. Дозвіл на продаж такої квартири надає орган опіки та піклування після перевірки, що проводиться протягом одного місяця, і лише в разі гарантування збереження права дитини на житло. Тобто вам все одно необхідно отримати дозвіл органу опіки та піклування (служби у справах дітей при виконкомі міської ради чи при райдержадміністрації за місцем проживання), оскільки малолітній є співвласником житла.

Найкраще врегулювати питання отримання коштів за квартиру на всіх трьох (а не на двох) власників договором у нотаріуса. Якщо ж ваш син не отримає як співвласник відповідних коштів, то це може бути розцінено як звуження обсягу існуючих майнових прав дитини та/або порушення охоронюваних законом інтересів дитини.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua