Завдяки домашній перемозі над полтавською «Ворсклою» київське «Динамо»  за три тури до фінішу національної першості забезпечило собі чемпіонство, захистивши титул, здобутий торік. І хоча формально кияни стануть недосяжними для суперника, лише коли їм зарахують три очки за гру проти запорізького «Металурга», у неділю футболісти столичного клубу вже приймали вітання.

Дострокове завершення інтриги в елітному дивізіоні стало можливим завдяки сенсаційній нічиї донецького «Шахтаря» із «Чорноморцем» в Одесі. Один з аутсайдерів сезону, поступаючись «гірникам» вже у дебюті зустрічі, зумів видряпати рятівне очко, аби наступного сезону бути  серед учасників чемпіонату Прем’єр-ліги. На забитий м’яч Бернарда «моряки» відповіли результативним стандартом у другому таймі, який реалізував Владислав Калитвинцев.

Поділивши очки з «Чорноморцем», «Шахтар» подарував «Динамо» чудову можливість здобути золоті нагороди чемпіонату в останньому домашньому матчі киян у цьому сезоні, хоча суперник у «біло-блакитних» був серйозний та непоступливий — полтавська «Ворскла», яка змагається за путівку до Ліги Європи. За підтримки трибун «Олімпійського» динамівці вразили ворота команди гостей наприкінці першого тайму. Чи не єдину реальну нагоду відзначитися реалізував на 35-й хвилині Жуніор Мораєс, якому асистував Андрій Ярмоленко.

Найреальніший шанс зрівняти рахунок «Ворскла» не використала на 87-й хвилині, коли Чеснаков розстрілював ворота Шовковського в оточенні захисників, однак м’яч пройшов над поперечиною.

Найбільше друге чемпіонство поспіль та ще й за три тури до фінішу, на думку головного тренера «Динамо» Сергія Реброва, заслужили уболівальники киян. І важливо, що команда здобула чемпіонство саме в домашньому матчі, а отже, на очах у своїх відданих прихильників. Наставник динамівців висловив упевненість, що його підопічні будуть максимально мотивовані на матч 1 травня.

«Будь-яка зустріч із «Шахтарем» — принципова. Впевнений, що хлопці чекають цієї гри, а реванш або не реванш... До такого суперника потрібно підходити з холодною головою», — наголосив Сергій Ребров. На його думку, не варто кричати на всіх усюдах про те, що у країні ослаблений чемпіонат, а  сприяти його посиленню, додатково працювати над мотивацією.

На матч у Львові динамівці вийдуть як чемпіони. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

НАСТУПНИЙ СЕЗОН

Мінус чотири, плюс два…

22 квітня відбулося засідання Комітету ФФУ з атестації футбольних клубів, на якому відмовили у видачі ліцензій на сезон 2016/2017 «Металісту» і «Говерлі». Про це повідомив член виконкому ФФУ Артем Франков.

«Рішення щодо харків’ян ухвалили автоматично, з огляду на те, що представники клубу просто не з’явилися на засідання. А ось представники «Говерли» були і намагалися щось розповідати. Мовляв, ми укладемо з гравцями договори про реструктуризацію нашої заборгованості перед ними і все погасимо, але тільки після того, як нас атестують», — сказав він.

У понеділок обидва клуби отримали офіційне рішення, від якого у них є 10 днів для підготовки та подачі апеляції. Не отримали ліцензії на наступний сезон також запорізький «Металург» і «Волинь». Утім, з ними все зрозуміло — «Металург» як клуб уже не існує, а «Волинь», яка неодноразово заявляла, що залишає УПЛ, навіть не подавала документи на атестацію.

Таким чином, якщо топ-дивізіон залишать одразу чотири представники, шанс підвищитися в класі отримають дві команди з Першої ліги, повідомляє Чемпіон.

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 23-й тур

Карпати —Говерла — 3:0 

Голи: Мірошниченко (36), Гуцуляк (48), Бланко-Лещук (75)

Сталь — Металіст — 0:0

Чорноморець — Шахтар — 1:1  

Голи: Бернард (10) — Калитвинцев (56)

Зоря — Волинь — 1:1    

Голи: Пауліньо (71) — Діденко (31)

Олександрія — Дніпро — 0:4  

Голи: (50), Ротань (78), Руїс (88), Гама (90+2)

Динамо — Ворскла — 1:0 

Гол: Мораєс (35)

Турнірне становище лідерів:

1. Динамо — 64; 2. Шахтар — 57; 3. Дніпро — 46; 4. Зоря — 42; 5. Ворскла — 36; 6. ФК «Олександрія» — 31; 7. Карпати — 27… 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»