Сьогодні війна триває не лише на військовому  фронті, але й на інформаційному  полі. Важливо відзначити, що Російська Федерація розв’язала проти України так звану «гібридну війну» передусім і для формування єдиного й повністю контрольованого інформаційного простору.

Завдання ж нашої держави полягає насамперед у створенні якісного вітчизняного інформаційного продукту для протидії   агресивній російській пропаганді. Для цього передусім має бути посилена реалізація національної інформаційної політики на окупованих російськими військами територіях, створення ефективного телеканалу іномовлення в Україні для формування проукраїнських настроїв за кордоном тощо.

Тож ухвалений Верховною Радою ще у лютому минулого року Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», зокрема, передбачає: встановлення загальних критеріїв для визначення аудіовізуальної продукції, що шкодить національній безпеці України, а саме – прославляє збройні формування держави-окупанта; забороняє публічне використання такої продукції та визначає санкції до суб’єктів господарювання, які ігноруватимуть таку заборону.

Нині в українському законодавстві вже існує досить серйозна квота: 50 % українського національного продукту в ефірі. Проте чимало громадян закономірно вимагають збільшення кількості україномовного контенту.

Серед найбільш актуальних звернень, які надійшли на урядову «гарячу лінію», були: відсутність трансляції вітчизняного телебачення та радіомовлення, скарги та пропозиції щодо їх змістового наповнення, заміщення українських теле- та радіоканалів російськими тощо.

Так, заявник із Донецької області звернувся на урядову «гарячу лінію з проханням негайно відновити сигнал українських телеканалів на підконтрольних Україні населених пунктах в Донецькій та Луганській областях. Громадянина зворотним зв’язком було поінформовано, що при Міністерстві інформаційної політики України діє Комісія з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, яка (разом із Міністерством) визначає і встановлює нові трансляційні передавачі, а також збільшує потужність вже наявних засобів ретрансляції. Особлива увага також приділяється побудові нових телевізійних веж на звільнених територіях. Заявник лишився задоволений такою відповіддю.

Житель м. Львів зателефонував на урядову «гарячу лінію», щоб йому надали роз'яснення щодо заходів, які застосовує Україна в інформаційній війні із Російською Федерацією, яка частково окупувала Схід України. Громадянин наполягав на тому, що на території, де ведеться активна і жорстка антиукраїнська агітація, потрібно не лише протидіяти, але й намагатися привернути на свій бік людей, які залишились на окупованій території. В Міністерстві інформаційної політики надали роз’яснення щодо різних форм протидії дезінформації з боку Росії, зокрема, про створення мультимедійної платформи іномовлення для донесення світові правди про Україну, пріоритетну увагу всередині країни для розширення мережі мовлення українських телеканалів на звільнених територіях, визначенні реального стану інформаційного простору на окупованих територіях, а також про здійснення проекту «Інформаційні війська України» в соціальних мережах, який викриває державу-агресора тощо. Заявник подякував за надану письмово інформацію.

Пенсіонерка з с. Рожнівка Чернігівської області звернулася на урядову «гарячу лінію» щодо припинення в селі трансляції програм Українського радіо. Як з’ясувала заявниця, радіо «вимкнули» у зв'язку з обмеженням фінансування. Громадянка переконана, що в умовах війни на Сході, нікому не можна знаходитися в інформаційному вакуумі, адже й телепрограми у них не всі транслюються. Зате легко, обурюється пенсіонерка, ловиться хвиля «Говорит Москва»! Відповідь пенсіонерка отримала від Державного комітету телебачення і радіомовлення України, в підпорядкуванні якої знаходиться зазначена радіокомпанія. Трансляція програм Національної радіокомпанії невдовзі була відновлена, а контроль за це взяло на себе Міністерство інформаційної політики України. Зворотним зв’язком із пенсіонеркою було встановлено, що тепер вона має змогу слухати усі свої улюблені програми рідною мовою.

Отже, пріоритетними для заявників у питаннях інформаційної політики при зверненнях на урядову «гарячу лінію» виявилося забезпечення стабільної трансляції каналів українського телерадіомовлення в усіх куточках країни. 

Загалом за період з 1 по 8 березня на урядову «гарячу лінію» надійшло  38 874 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 649 звернень. 0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово, для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована «гаряча лінія» –  0-800-505-607. 
044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua