ПЕРЕВІРКА ЧУТОК

Комп’ютери для одеситів, попри розповсюджений про них негатив, виявилися цілком працездатними

Китайський міфічний звір Кілін, або ж Цілінь, і гадки не мав, що стане дійовою особою українського міфу, запущеного у маси з легкої руки деяких мас-медіа. В Одесі підняли лемент з того приводу, що доправлені до шкіл області 885 комп’ютерів з китайської гуманітарної допомоги устатковані геть нестандартною операційною системою Kylin, котра була розроблена для потреб китайської армії і ніяк не може бути застосована в шкільному навчанні. Принаймні  у нас.

Вже перші дні поточного навчального року спростували ці повідомлення. «Це 100%  — брехня і наклеп», — каже начальник обласного управління освіти Тетяна Лазарєва. Вона спеціально відвідала кілька сільських шкіл, аби пересвідчитися, що отримана техніка працює як слід. Так, на комп’ютерах встановлена не найпоширеніша нині Windows, але й не міфічний Kylin. Тим, хто бодай трішки цікавиться комп’ютерною технікою, не треба пояснювати, що таке Linux. Доволі популярна операційна система, котра, на відміну від Windows, є цілком безкоштовною, оскільки є, по суті, розробкою ентузіастів зі всього світу. Навчання на базі безкоштовного Linux має чимало явних переваг: розширює комп’ютерний світогляд, дає змогу оволодіти навичками роботи з безкоштовною системою, що можуть дуже стати у пригоді, коли в країні реально почнуть боротися з нелегальним програмним забезпеченням. Більше читайте у статтях у стилі «Windows проти Linux», котрими рясніє Інтернет.

Та й нічого унікального у навчанні на базі безкоштовних операційних систем загалом немає. «Давно на таке програмне забезпечення перейшли всі освітні установи Грузії, Франції і ще багатьох країн — і нормально себе почувають», — каже фахівець у сфері комп’ютерних технологій, представник фірми Netocrat Communication Борис Ходорковський. Він нагадує, що президент РФ Володимир Путін теж заявив про поступове переведення всіх державних органів країни на безплатне програмне забезпечення.

Інший варіант — держава сама може профінансувати створення власної операційної системи і дати її у вільне користування своїм громадянам. Прикладом може бути хоча б той же китайський Kylin, який привидівся на «гуманітарних» комп’ютерах із Піднебесної. Окрім іншого, ця операційна система дає більший рівень безпеки, ніж Windows, а з погляду державних інтересів — це не остання річ. 

«Я вже неодноразово закликав, щоб наша держава створила власну операційну систему, — каже глава Інтернет-партії України Дмитро Голубов, — у нас же повно талановитих програмістів, котрі могли б виконати це завдання, і гроші на це підуть значно менші, ніж ті, що держава витрачає на встановлення Windows та Microsoft Office на комп’ютерах у держустановах».

Тож робити трагедію із того, що комп’ютери, подаровані школам Одещини, не з майкрософтівськими програмами, вочевидь не слід.

«Нехай ще стільки дадуть — із вдячністю приймемо», — наголошує начальник обласного управління освіти Тетяна Лазарєва. Десь чверть шкіл Одещини наразі не мають комп’ютерних класів. Китайська гуманітарна допомога дала змогу наблизитися до заповітних 100% ще на 3%. Тож у області з нетерпінням чекають на другий комп’ютерний транш із КНР. Тетяна Лазарєва зазначила, що нові комп’ютери розділили між усіма 26 районами області. Обійшли тільки Одесу та міста обласного підпорядкування — там ситуація із комп’ютеризацією значно краща. Тож передусім намагаються забезпечити глибинку, котра аж ніяк не має наміру заглядати у зуби дарованому Кіліну. Тим більше, що насправді на отриманих комп’ютерах його немає.

Що цікаво, із 16 тисяч комп’ютерів, подарованих урядом Китаю українським школам, увагу преси привернули тільки ті 885, що потрапили до Одеси…