Після аварії на Чорнобильській АЕС моїй родині довелося виїхати із 10-кілометрової зони відчуження. Тоді нам обіцяли, що до 1991 року нас забезпечать житлом у Київській області. Та Союз розвалився, а обіцянки так і залишилися на папері. Я – інвалід по зору І групи, учасник бойових дій, ветеран праці. І вже 24 роки мешкаю на Житомирщині, в аварійній, не придатній для життя напівзруйнованій  хрущовці. Знадвору у  гнилих розвалених стінах рік у рік виростають берізки. Та єдине, що роблять комунальники, — зрубують їх, а вони з’являються  знову. Мені 84 роки,через поганий зір майже не виходжу з дому. Моя онука — чорнобильська дитина, має дуже погане здоров’я.

Рідні писали листи до багатьох інстанцій, та нас або ігнорують зовсім, або надають відписки. За всі ці роки ми жодного разу не оздоровлювалися та не отримували ніякої іншої допомоги. То за 24 роки можна було б хоч одну обіцянку виконати — надати нам нормальне житло на Київщині. Та чи дочекаємось?

Анастасія ЦИМБАЛІСТ,
селище Іршанськ Житомирської обл.

Віталій БУТ, 
заступник міністра
надзвичайних ситуацій:

— Селище міського типу Іршанськ Житомирської області, де ви проживаєте з родиною, згідно з Переліком населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 21 липня 1991 року № 106, відноситься до зони посиленого радіоекологічного контролю.

Відповідно до статті 4 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796-ХІІ (далі – закон), право на самостійне переселення (до створення умов для відселення) мають громадяни, які проживають у зонах безумовного (обов’язкового) відселення та гарантованого добровільного відселення, а також сім’ї, що проживають у зоні посиленого радіоекологічного контролю, у складі яких є вагітні жінки або діти до 18 років, за умови, що вони за медичними показниками, які визначаються МОЗ, проживати в цій зоні не можуть.

На виконання вказаної статті закону постановою Кабміну від 16 грудня 1992 року № 706 затверджено Порядок відселення та самостійного переселення громадян з територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (далі — порядок), відповідно до якого громадяни, які самостійно переселяються із зон безумовного (обов’язкового), гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоактивного контролю, отримують направлення для переселення та працевлаштування.

Направлення для переселення та працевлаштування видається відповідною облдержадміністрацією за попереднім оформленням його районною держадміністрацією або виконкомом міської (міст обласного підпорядкування) ради за місцем проживання громадянина.

Згідно з пунктом 2 статті 32 закону громадяни, які самостійно переселяться або переселилися відповідно до статті 4 закону за направленням облдержадміністрацій, за новим місцем проживання включаються міськдержадміністраціями, виконавчими органами рад до окремих від інших категорій списків для позачергового одержання житла.

На підставі цих окремих списків, поданих міськдержадміністраціями, виконавчими органами рад, облдержадміністрації формують за часом взяття на квартирний облік загальнообласні реєстри громадян, сімей, які переселяються (переселилися) з радіоактивно забруднених територій за направленнями облдержадміністрацій, та згідно з черговістю у них здійснюють розподіл житла.

Передбаченими статтею 32 цього закону пільгами з забезпечення житлом громадян, які евакуйовані, відселені (відселяються)  або самостійно переселяються (переселилися) з радіоактивно забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи територій, мають скористатися один раз.

За інформацією Київської облдержадміністрації, станом на 01.01.2011 року ваша сім’я у загальнообласному реєстрі постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, які самостійно за направленням облдержадміністрації переселилися (переселяються) у Київську область, не значиться, тобто правових підстав для надання житла у Київській області у зв’язку із самостійним відселенням із зони радіоактивного забруднення ваша сім’я не має.

Згідно з пунктом 13 порядку спірні питання, пов’язані з видачею направлень на переселення та працевлаштування, вирішуються облдержадміністраціями за місцем проживання громадян, які виявили бажання переселитися. Спірні питання, пов’язані з одержанням житла, вирішуються облдержадміністраціями за новим місцем проживання.