ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд затвердив проект головного фінансового документа 2013 року, який грунтуватиметься на принципі спадкоємності всіх державних програм

Нині суспільство небезпідставно сподівається на вчасне ухвалення Верховною Радою закону про державний бюджет на наступний рік. Учора його проект став предметом докладного розгляду в урядовій залі. Що ж являє собою проект кошторису країни і чим він відрізняється від попередніх аналогічних документів?

На думку Прем’єр-міністра Миколи Азарова, він логічно закріплює позитивні результати майже трирічної роботи з відновлення економічного зростання. По-перше, він продовжить стабільний розвиток пріоритетних галузей. Мається на увазі прискорене будівництво інфраструктурних об’єктів, ескалація житлового і промислового будівництва, будівництва автошляхів і мостів, переорієнтація на внутрішній ринок металургії та машинобудування. По-друге, бюджет стимулюватиме енергетичну ефективність, економію енергоресурсів, перехід зі споживання імпортного газу на власні енергоресурси.

І, по-третє, на такій реальній економічній базі має підвищуватись якість життя людей.

Віхи новітньої історії

Згадуючи минулі періоди, можна чітко відстежити тенденції прогресу державного планування витрат і надходжень. Скажімо, позаторік документ називався бюджетом порятунку. Торік ресурси було сконцентровано на відновленні реального сектору економіки, створенні основ сучасної інфраструктури та підвищенні платоспроможного попиту на внутрішньому ринку.

Цього року сили держави зосереджено на успішному завершенні підготовки до Євро-2012, розгортанні інфраструктурного і житлового будівництва, фінансуванні нової соціальної політики. Одне слово, чинний бюджет став головним фактором стабілізації роботи вітчизняної економіки у несприятливих зовнішніх і внутрішніх умовах.

Тож порівнювати ситуацію 2009 і 2012 років недоцільно, вважає глава уряду. Ось і є майбутній кошторис планом переходу від стабілізації до сталого розвитку економіки. Проект передбачає зростання внутрішнього валового продукту в номінальному обчисленні у півтора раза до аналогічних показників 2009 року. 4,5% приросту буде й відносно цьогорічного бюджету.

Більшого дозволити не можна

На переконання глави уряду, доходи зведеного бюджету 2013 року досягнуть майже півтрильйона гривень. Це на 8% більше, ніж заплановані бюджетні доходи 2012 року. При цьому навантаження на економіку зрости не повинно: через зведений бюджет розподілятиметься лише 29% ВВП. 

Але й це ще не все. Справити позитивний вплив на остаточну версію бюджету зможуть додаткові урядові пропозиції про збільшення дохідної частини, яку буде використано для посилення соціального захисту людей. Вони перебувають на розгляді Верховної Ради, і вчора Кабмін затвердив пункти документа без урахування цих доповнень. У зв’язку із цим Микола Азаров висловив сподівання на якнайшвидше ухвалення парламентом цих актуальних доповнень, для втілення яких є цілком реальні резерви.

«Особливо підкреслюю, що державний бюджет на наступний рік грунтується на принципі спадкоємності, — окреслив перспективи Прем’єр. — Уряд продовжить реалізацію тих програм, які діють у 2012 році».

І хоч за умов зовнішніх ризиків, які мають тенденцію до посилення, уряд не може дозволити більшого, ніж пропонує, деякими показниками є таки нагода похвалитися. Скажімо, зростанням мінімальної заробітної плати на 8,5%, або майже на 100 грн, та середньорічним зростанням посадового окладу працівника І тарифного розряду на 18%, або ж на 146 грн. 

Майже на 9% збільшиться допомога при народженні дитини. Зокрема на першу дитину виплачуватиметься 29,8 тис. грн (на 2,4 тис. грн більше), на другу — 59,7 тис. грн (зростання 4,8 тис. грн), на третю і кожну наступну — 119,4 тис. грн (приріст становить 9,5 тис. грн).

Майже на 100 гривень (до 1194 грн) зросте максимальний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, в середньому протягом 2013 року підвищиться (залежно від віку дитини) до 1989 грн (на 158 грн) та 2539 грн (на 257 грн).

Окремим рядком прописано й плани пенсійного забезпечення. Тут передбачено 23 млрд грн. Уряд забезпечить, зокрема, перерахунок пенсій громадянам, які вийшли на пенсію до 2008 року, підвищення доплати до пенсій членам сімей померлих інвалідів війни, для учасників війни, осучаснення так званих «регресних» пенсій інвалідам на виробництві.

«У 2013 році ми продовжимо підвищення пенсії військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу, які залишили службу. Цього року підвищення для них в середньому сягнуло 20%, — нагадав Микола Азаров. — А з 1 січня 2013 року пенсії військовослужбовців у середньому зростуть ще на 10,5%. У проекті бюджету на це передбачено 6 млрд грн».

 

Пільги стимулюють виробників

Територіальні громади на придбання медичного автотранспорту та обладнання для комунальних закладів охорони здоров’я отримають 1,2 млрд грн. З них 323 млн — на медикаменти й вироби медичного призначення швидкої допомоги; 200 млн грн — для забезпечення закладів охорони здоров’я витратними матеріалами, зокрема препаратами для анестезії тощо.

Микола Азаров переконує, що уряд продовжуватиме курс на забезпечення населення якісними та ефективними лікарськими засобами за доступними цінами. Після здешевлення ліків для гіпертоніків наступним кроком буде запровадження часткового відшкодування вартості ліків для хворих з підвищеним тиском. «У бюджеті 2012-го ми виділимо на це 40 млн грн, — уточнив Прем’єр-міністр, — а на наступний рік збільшимо фінансування до 192 млн грн». 

Гідною відповіддю скептикам вважає він і збереження фінансування доступного житла, зокрема пільгового 3% кредитування, на що у кошторисі відведено рядок на 1 млрд грн.

Розвиткові вітчизняного виробництва сприятиме зниження ставки податку на прибуток з 21% до 19%, податкові канікули для підприємств легкої, судно- та авіабудівної галузей, машинобудування, агропромислового комплексу тощо. Загальний же інвестиційний ресурс, що залишається 2013 року в реальній економіці завдяки податковим стимулам, сягне майже 71 млрд грн. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» (проект Закону);

♦ Про Концепцію боротьби з тероризмом (проект указу Президента);

♦ Про  розмір щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям і дітям, які страждають на хворобу, зумовлену ВІЛ (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення техніко-економічного обгрунтування будівництва тролейбусної лінії Бровари — Київ (розпорядження уряду);

♦ Про затвердження плану заходів щодо підготовки та відзначення у 2012 році 68-ї річниці визволення України від фашистських загарбників (розпорядження уряду).