Євроінтеграційне питання стало головним у порядку денному урядового зібрання, тож вступне слово Прем’єр-міністр Микола Азаров повністю приділив перспективам, що очікують Україну в разі підписання угоди з Європейським Союзом. За його словами, європейський вибір зроблено природно й прагматично, адже євроінтеграційні прагнення відповідають засадам як зовнішньої політики, так і внутрішньої, зокрема програмі економічних реформ Президента «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Микола Азаров зазначив, що понад п’ять років різні склади уряду вели непрості переговори з ЄС, і третій рік поспіль реалізується затверджений урядом план заходів щодо використання переваг та мінімізації ризиків створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. «Ми виконали колосальний обсяг законодавчої технічної роботи, адже положення угоди охоплюють фактично всі сфери життя українського суспільства. Україна, як днями констатував глава держави Віктор Янукович, у змозі і, безумовно, виконає критерії, необхідні для підписання Угоди про асоціацію», — заявив Прем’єр, наголосивши, що, схваливши проект угоди, уряд підводить риску під важливим етапом підготовки до асоціації з Євросоюзом і водночас відкриває новий етап кардинальних перетворень всередині країни.

Зауважень небагато. «Ризики є

Місяць тому проект угоди опубліковано для широкого обговорення громадськістю, діловими колами, експертами, і впродовж цього часу зауважень надійшло не так уже й багато. «Наша держава зміниться докорінно. Знаємо, що одні беззастережно підтримують угоду, інші активно заперечують. Це природно, оскільки зміни, які спричинить асоціація з Європейським Союзом, без перебільшення, доленосні для України», — наголосив Прем’єр.

Водночас він зауважив, що йдеться не про членство нашої держави в ЄС, а про створення умов для послідовного руху до європейської якості життя. «Ринок ЄС один із найбільших у світі, він об’єднує 28 держав-членів з населенням близько 500 мільйонів осіб. Але Україна хоче приєднатися не просто до найбільшого торговельно-економічного об’єднання в світі, а й до спільноти із сучасними стандартами демократії та прав людини», — сказав Микола Азаров, підкресливши, що завдання уряду — ретельно та відповідально оцінити як плюси, так і ризики майбутніх перетворень.

Головним ризиком глава уряду назвав необхідність знайти величезні ресурси та час для модернізації економіки. Наприклад, це стосується автомобільної промисловості, для збереження якої в умовах конкуренції з європейськими виробниками необхідно протягом 3—5 років провести кардинальну модернізацію на випередження, випускати конкурентоспроможну продукцію з меншими затратами. «Для цього в Україні є ресурсна база, великі енергетичні потужності, кваліфіковані робітники, метал, електротехнічне, пластикове та гумове виробництво. Але потрібне рішуче технологічне переозброєння всього виробничого ланцюга», — констатував Прем’єр.

Загалом протягом десятирічного перехідного періоду всі галузі промисловості повинні запровадити європейські норми й технічні регламенти, знайти партнерів та інвесторів для модернізації виробництва. У цьому контексті глава уряду доручив створити під головуванням віце-прем’єр-міністра Юрія Бойка Міжвідомчу робочу групу високого рівня із залученням народних депутатів, представників роботодавців, промислових асоціацій, галузевих професійних спілок для постійного аналізу роботи галузей економіки в умовах зони вільної торгівлі та напрацювання спільних пропозицій щодо сталого розвитку української економіки.

Вітчизняному автопрому належить багато зробити, аби досягнути світового рівня. Фото з сайту gazeta.ru

Мита знизяться «в рази

Микола Азаров акцентував на тому, що у процесі підготовки проекту угоди значною мірою вдалося захистити інтереси реального сектору української економіки. «Знайдено компромісні рішення, прийнятні для обох сторін. Згідно з досягнутими домовленостями, лібералізація торгівлі охоплює понад 97% тарифних ліній, перевищує 95% обсягу двосторонньої торгівлі між сторонами», — повідомив глава уряду.

При цьому, за його словами, середня ставка мит в Україні знизиться для товарів із Євросоюзу вдвічі: з 4,95% до 2,42%, тоді як середня ставка мит Євросоюзу для українських товарів зменшиться в 15 разів: з 7,6% до 0,5%. Водночас основні зміни для 99% українських товарів, які постачають до ЄС, відбудуться вже в перший рік чинності угоди ще до її ратифікації державами — членами ЄС. Натомість мито для товарів з ЄС в Україні знижуватиметься поступово, протягом чотирьох років.

«Так, українські виробники отримають часову перевагу і шанс підвищити конкурентоспроможність своєї продукції не лише на ринку Євросоюзу, а й на ринках третіх країн», — наголосив Прем’єр, додавши, що угода стане потужним аргументом на користь збільшення прямих іноземних інвестицій в Україну. Крім того, підвищення якості українських товарів посприяє процесу імпортозаміщення.

Маневр можливий

«Важливо й те, що Угода про асоціацію — не догма. Передбачено можливість її періодичного перегляду. Це рівноправний міжнародний договір. Для контролю за виконанням угоди та її перегляду буде створено раду асоціації», — зазначив Микола Азаров

Він наголосив, що перебудова вітчизняної економіки відкриє нові перспективи співпраці з країнами Митного союзу та СНД. «В Угоді про асоціацію немає, і про це йдеться в офіційній заяві Європейської Комісії, жодних положень, які перешкодили б нашим планам розширення співпраці з Митним союзом, країнами СНД та іншими партнерами за межами Євросоюзу», — підкреслив глава уряду.

У цьому контексті він повідомив, що погоджено план-графік розгляду на засіданнях уряду угод Митного союзу, до яких могла б приєднатися Україна, і доручив Мінекономрозвитку координувати гармонізацію роботи нашої економіки в умовах зони вільної торгівлі з ЄС та в умовах, що діють у Митному союзі.

«До речі, в основних напрямах діяльності Уряду Російської Федерації на період до 2018 року зазначено таке: «Поглиблення взаємодії з Євросоюзом, членство в СОТ відповідає цілям модернізації законодавства, технології інститутів та інфраструктури Росії». На це я звертав увагу під час переговорів з керівництвом Росії. Про налагодження співпраці в нових умовах я також говоритиму з керівництвом Білорусі під час офіційного візиту в Мінськ, який відбудеться на початку жовтня», — додав Прем’єр-міністр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог стосовно охорони довкілля під час вирішення питань вилучення (викупу), надання, зміни цільового призначення земельних ділянок (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких законів України, пов’язаних з діяльністю Міністерства юстиції України, Державної архівної служби України, Державної реєстраційної служби України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративні послуги» (проект Закону);

♦ Про затвердження плану заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері інформування та налагодження комунікації з громадськістю з актуальних питань європейської інтеграції України на період до 2017 року (розпорядження уряду).