Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Шановні громадяни України!

Рішення призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським Союзом важке. Але єдино можливе в тій економічній ситуації, яка склалася в Україні.

Це рішення продиктоване виключно економічними причинами і носить тактичний характер, ніскільки не змінюючи стратегічного напряму розвитку України, закріпленого в законі про засади внутрішньої і зовнішньої політики.

Уряд переконує, що не відмовляється від співпраці з ЄС. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Уряд послідовно виконував стратегічне завдання наблизити Україну до європейських стандартів життя, проводячи важкі, але необхідні нашому суспільству перетворення. І на цьому шляху ми, за загальним визнанням, пройшли більш ніж за десятиріччя до цього.

Перетворення здійснювались у вкрай несприятливих умовах рецесії світової економіки, тривалого падіння попиту на українські товари на зовнішніх ринках, неймовірно високих цін на газ, а також тяжких виплат зовнішніх боргів, включаючи величезний борг за кредитами Міжнародного валютного фонду, отриманими у 2008—2009 роках.

У цих умовах уряду вдавалося проводити політику фінансово-економічної стабільності, соціального захисту і модернізації вітчизняного виробництва. Але ми впритул підійшли до межі, коли скорочення ресурсів для розвитку поставило руба питання про нові рішучі заходи, без яких країну очікують значні соціально-економічні потрясіння. І ми відверто говорили нашим людям про загрозу такого сценарію.

Шановні народні депутати!

Як ми можемо ігнорувати такі реалії, як: 

скорочення на 19% виробництва хімічних речовин та хімічної продукції;

 на 14% обсягів виробництва в машинобудівному комплексі;

 скорочення обсягів металургійного виробництва на 6%;

 зменшення індексу будівельної продукції на 16%.

Як ми можемо ігнорувати те, що поточного року експорт товарів з України до Росії зменшився приблизно на 2 мільярди доларів? Суттєво скоротилися експортні поставки до таких важливих для української економіки країн, як Iзраїль (на 12,8%), Iндiя (на 15,6%), Iндонезiя (на 31,4%), Республiка Корея (на 65,1%).

Усе це не мертві цифри статистики. Це скорочення тисяч робочих місць, скорочення і затримки зарплат, пенсій, соціальних допомог. І водночас це неможливість проводити модернізацію виробництв.

Як ми можемо ігнорувати той факт, що країни Митного союзу прийняли рішення виключити режим вільної торгівлі для України в тому випадку, якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС?

Нещодавно рейтингове агентство Фітч понизило кредитний рейтинг України. Головною причиною зниження рейтингу незалежні експерти визначили неврегульованість торгово-економічних відносин з Російською Федерацією. Для аналітиків авторитетного агентства очевидно, що зараз це корінна проблема фінансово-економічного стану України.

Що компенсує нам величезні втрати від закриття ринку Митного союзу?

На це питання, на превеликий жаль, ми не отримали реалістичної відповіді.

Останньою краплею стала позиція Міжнародного валютного фонду, викладена у листі, отриманому урядом 20 листопада поточного року. МВФ висунув вимоги надання кредиту в розмірі, необхідному для погашення боргів самому МВФ. Ось ці вимоги: майже вдвічі підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги для громадян, заморозити зарплати, пенсії і соціальну допомогу на існуючому рівні, суттєво скоротити витрати бюджету, ліквідувати пільгові режими оподаткування для сільгоспвиробників, а також ряд вимог до монетарної політики.

Я хочу запитати так званих лідерів опозиції: ви згодні з такими вимогами? Ви згодні на такі умови отримання кредиту? Скажіть про це відверто народу України.

Шановні народні депутати!

З огляду на викладене очевидно, що на перше місце для уряду постало питання відновлення нормальних відносин з Російською Федерацією та врегулювання всіх спірних питань.

Головним приводом до ускладнень відносин і запровадження захисних заходів з боку Росії став можливий режим вільної торгівлі України з потужним ринком Європейського Союзу. Наші партнери занепокоєні можливим безмитним ввезенням через територію України європейських товарів і значними економічними втратами від цього.

Тому ми запропонували провести переговори для врегулювання питань, які викликають суперечності, у тристоронньому форматі: за участі України, ЄС і Росії. Це надзвичайно важливе міжнародне питання в умовах світової рецесії, що триває.

Після довгих складних переговорів Російська Федерація дала згоду на проведення таких переговорів. Але очевидною умовою їх проведення є те, що вони відбудуться до підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

Проведення переговорів дасть можливість зняти протиріччя і продовжувати рухатись визначеним стратегічним шляхом без катастрофічних втрат для економіки і громадян України.

Я заявляю, що Президент і уряд України будуть і надалі проводити курс реформ, європейської інтеграції та розвитку співробітництва з усіма нашими стратегічними партнерами.

За матеріалами персонального сайту Прем’єр-міністра Миколи Азарова http://www.azarov.ua