Ця історія розпочалася у 2011 році. 16 квітня наша газета в замітці «Ні торбу занести, ні конверт витягнути!» розповідала про те, що у селі Струмівка на вулиці Рівненській, 4, біля транспортної розв’язки, що поєднує древній Лучеськ із столичною трасою, відкрився митний пост «Луцьк». До послуг 1300 учасників зовнішньоекономічної діяльності на наданих підприємством «Модерн-експо» площах створили зручні умови для оформлення товарів. Новація найбільшого підрозділу Ягодинської митниці — другий поверх, де, власне, й мали оформлювати документи.

Відповідно до європейських традицій тут обладнали всім необхідним робочі місця для захисників економічних інтересів держави. А для стимулювання культури обслуговування і гальмування корупційних спокус стіни зробили прозорими і встановили відеоспостереження. Колишній очільник Волинської області навіть пожартував: «Ні тобі торбу занести, ні конверт витягнути!»

Але прозорі європейські стіни і відеокамери не стали на заваді тим, хто вирішив за недоброю традицією «скубати» підприємців. Бо паралельно з оформленням вантажних декларацій та сплати до бюджету мільйонів гривень луцькі митники налагодили вертикально інтегровану схему збирання незаконних поборів «за прискорення» проходження вантажу. І лише з 1 серпня по 14 листопада 2011 року, коли Служба безпеки України документувала цей злочин, спритники отримали 185 тисяч 510 гривень хабарів (згідно з матеріалами суду).

Зібрані з підприємців гроші ділили відповідно до займаних посад: інспектори залишали собі 30%, а решту передавали начальнику сектору митного оформлення. Той залишав собі 8%, а решту передавав начальнику митного поста. Із 7 листопада схема дещо змінилася — замість начальника сектору митного оформлення «в долю» увійшов заступник начальника поста. Його начальнику діставалося 50%, бо 20% заступник залишав собі.

Та, як твердить народна мудрість, скільки б ниточка не вилася, а кінець буде… Наслідком розгляду кримінальної справи, що вже має майже двісті томів, стало вагоме слово Апеляційного суду Волинської області. Він задовольнив апеляцію обласної прокуратури і змінив міру покарання, що раніше виніс Ковельський міськрайонний суд 17 працівникам митного поста, які фігурують у цій справі.

Кримінальну справу слідство направило в суд ще у листопаді 2012 року. Зважаючи на її складність та великий обсяг зібраних матеріалів, ковельська феміда винесла рішення лише у лютому минулого року. При цьому винуваті у корупційних злочинах особи дивним чином отримали умовне покарання. Прокуратура області не погодилася з цим і оскаржила вирок в апеляційному порядку. Нині Апеляційний суд області вирок суду першої інстанції скасував. А дії підсудних кваліфіковано як вчинені у складі організованої злочинної групи.

У прес-службі обласної прокуратури повідомили, що начальника митного поста позбавлять волі на шість з половиною років, заступника начальника на п’ять років і два місяці, начальника сектору митного оформлення на чотири роки. Чотирьом інспекторам поста доведеться відсидіти за гратами по 5 років.

У всіх посадовців конфіскують майно. Їх також позбавлено права три роки обіймати посади, пов’язані із владними та організаційно-розпорядчими функціями у правоохоронних органах України. Ще десятьом інспекторам призначили позбавлення волі на п’ять років з трирічним випробувальним терміном та позбавленням права три роки обіймати посади, пов’язані із владними та організаційно-розпорядчими функціями в правоохоронних органах України.