ЗАПИТАЙТЕ У ЮРИСТА

Консультує Віталій МІСЯЦЬ,
виконавчий директор
Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги

Квартира, яку я купив, розташована на третьому поверсі 9-поверхового будинку. У ньому є ліфт, але я ним не користуюсь, я спортсмен. Та мені щомісяця нараховують плату за ліфт. Чи можу відмовитися від неї? 

Олексій Татарченко,
м. Херсон

Запитання такої тематики часто ставлять юристам. Зауважу, що не всі власники квартир у багатоповерхівках цілком розуміють, яку власність вони отримують, підписуючи договір купівлі-продажу квартири. Річ у тому, що кожен власник конкретної квартири спільно із власниками інших квартир володіє всіма іншими приміщеннями у будинку — сходовими клітками, під’їздами, підвалами, і звісно ж, підйомниками.

Ліфт — це така сама частинка вашої квартири, як і лоджія наприклад. Але право власності на ліфт разом з вами мають також мешканці інших квартир.

А власність зобов’язує. Для того, щоб ваш ліфт працював, як належить, усім мешканцям потрібно нести витрати на його утримання (електропостачання, ремонт тощо). У цьому разі фактично ви сплачуєте не за користування ліфтом, а за його утримання. Ви можете не користуватися ліфтом, але, наприклад, якщо у вас є автомобіль, яким не користуєтесь і він стоїть на платній стоянці, ви все одно вносите плату за стоянку. Так само і з ліфтом.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хоч ете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua