У селі Мила, що під Києвом, нині споруджують експериментальні екобудинки, у яких житимуть переселенці зі сходу України. Власне, ці будинки й зводять  самі ВПО. Майбутні новосели для цього об’єдналися в кооператив «Мальовничий».

Унікальність проекту полягає в тому, що це не просто дах над головою для тих, хто змушений був залишити власні домівки. Це енергоощадні споруди, хоч і зводять їх із використанням трохи дивного в нашому розумінні матеріалу — соломи. Такі будинки, зауважують фахівці, свого часу будували переселенці в США ще на початку минулого століття. Найстаріший із них стоїть ще з 1903 року. «Це не бізнес-проект в українському розумінні», — зауважує Алекс Радіонов, координатор економічних програм громадського об’єднання «Українсько-Німецький форум» (до цієї структури переселенці звернулися по допомогу й отримали її). Ці будинки, за словами Алекса Радіонова, не лише швидко будуються і коштують недорого, а й споживають утричі менше електроенергії, ніж аналогічні з більш звичних для нас будматеріалів.

Переселенці з Донецька Дмитро та Наталія Колосовські будують собі новий дім на Київщині.

До слова, потреби у власному житлі переселенців зі сходу та Криму немалі — нині, за даними експертів ГО «Громадська ініціатива Луганщини», необхідно понад 145 тисяч квартир. Ці люди не можуть постійно жити в санаторіях, гуртожитках чи інших місцях тимчасового розташування.

На думку заступника міністра  з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгія Туки, є два можливі напрями вирішення цього питання. Перший — надавати людям безвідсоткові кредити, а для цього шукати партнерів, які погодяться погасити відсотки за позичками. І другий — знайти донорів, які фінансуватимуть будівництво.

Майстри швидко виготовляють блоки з соломи.

Та якщо другий шлях поки що можливий лише в перспективі, то щодо першого є певні зрушення. За словами Георгія Туки, в Україні за підтримки німецьких партнерів можна буде запустити програму пільгового кредитування житла для переселенців. «Сподіваюся, що найближчим часом ми цю програму впровадимо, коли наші західні партнери фінансуватимуть сплату відсотків за кредитами», — зауважив заступник міністра.

Цікаво, що різні регіони пропонують свої кроки щодо вирішення житлового питання для ВПО. Так, в Ужгороді, як розповів голова правління ГО «Закарпаття-Донбас» Костянтин Блажевич, виникла ідея будувати житло для переселенців на місці котелень, які стали вже не потрібними і лише займають земельні ділянки, бо Ужгород повністю перейшов на індивідуальне опалення. Житло переселенці готові зводити самі.

Інна МИКОЛАЄНКОдля «Урядового кур’єра»,
Володимир ЗАЇКА (фото), «Урядовий кур’єр»