Нинішній сезон гірники почали по-чемпіонському.  На старті вони здобули шість перемог поспіль і впевнено очолили турнірну таблицю. Неприємності чекали підопічних Мірчі Луческу наприкінці літа. Саме о цій порі календар приготував кращому клубові Прем’єр-ліги останніх чотирьох років справжнє випробування: протягом тижня донеччани зустрічалися з віце-чемпіоном і четвертою командою країни. У Дніпропетровську гості програли, як кажуть, в одні ворота 1:3. На «Донбас Арені» ледь втримали нічию у поєдинку з «Металістом».

Андрій Ярмоленко (праворуч) забиває в третьому матчі поспіль. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Ці дві зустрічі запам’яталися уболівальникам не тільки високим градусом напруження. На 73-й хвилині зустрічі проти «Дніпра» Шевчук штовхнув у спину форварда гостей Зозулю. Якби Анатолій Жабченко пропустив цей момент, серія матчів гірників без пенальті у свої ворота сягнула б 70 ігор. Однак арбітр із Сімферополя зафіксував порушення правил і призначив одинадцятиметровий, який реалізував Селезньов. Так Ракицький з  партнерами зупинилися на позначці 69 матчів без пенальті. Цікаво, що востаннє одинадцятиметровий штрафний удар суперники гірників пробивали 1 травня 2011 року в Києві. А всього за останні п’ять років судді лише двічі наважувалися покарати в такий спосіб підопічних Мірчі Луческу.

Минулої суботи ще один служитель Феміди Євген Арановський за грубе порушення правил у компенсований час вилучив з поля захисника помаранчево-чорних Даріо Срну. Це означає, що, як мінімум, капітан донеччан пропустить гру наступного туру «Карпати» — «Шахтар». На той момент харків’яни зрівняли рахунок у центральному матчі туру і наприкінці зустрічі мали відчутну перевагу.

Нагадаю, що цього року береги Кальміусу залишили четверо футболістів основного складу: Разван Рац перейшов до англійського «Вест Гема», Фернандіньо — до  «Манчестер Сіті», Вілліан транзитом через Махачкалу — до лондонського «Челсі», а  Генріх Мхітарян — у німецьку «Боруcсію» з Дортмунда. Фактично тренерському штабу доводиться створювати нову команду: цей процес, як відомо, рідко коли минає безболісно. Хоч  на післяматчевій прес-конференції головний тренер звернув увагу на інше.

— Не можу не торкнутися манери суддівства в сьогоднішньому матчі, — заявив Мірча Луческу після чергової втрати очок. — Не всім, напевно, подобається, що ми чотири роки поспіль виграємо чемпіонат України.

Наступного дня з’ясовували стосунки ще два претенденти на медалі: «Дніпро» і «Динамо». Можливістю скоротити відставання від лідерів вони не скористалися: на красивий м’яч Романа Зозулі (четвертий поспіль у трьох зустрічах) влучним ударом відповів Андрій Ярмоленко.

Наприкінці літа свято завітало до Криму — першу перемогу здобула «Таврія». Хет-трик Максима Фещука дав змогу безнадійному аутсайдерові Прем’єр-ліги набрати перші очки в нинішньому чемпіонаті.

П’ятиматчеву серію без перемог перервала «Волинь». У домашньому поєдинку проти донецького «Металурга» все йшло до нульової нічиєї. Наприкінці гри  наставник господарів Віталій Кварцяний вирішив посадити на лаву запасних свого головного бомбардира — бразильця Шумахера. Заміна виявилася напрочуд вдалою: молодий Дмитро Козьбан, який вийшов на поле, за чотири хвилини до фінального свистка забив переможний м’яч.

Завтра в Києві відбудеться жеребкування матчів 1/16 фіналу Кубка України (на цій стадії у боротьбу вступають клуби Прем’єр-ліги).