Я люблю тебе, мамочко, — звертається до найріднішої людини Христини Вікторівни двадцятирічна Даша Замарова. І від цих простих слів у всіх присутніх у палаті нейрохірургічного відділення Запорізької обласної клінічної лікарні навертаються сльози. Бо коли з дівчиною сталася біда, жоден фахівець не міг гарантувати їй життя.

Даша, успішна студентка Запорізького університету, майбутня перекладачка, постраждала в ДТП 18 січня 2012 року на одній із зупинок. Тоді її буквально вм’яв у кіоск автомобіль, за кермом якого була дуже п’яна жінка. Постраждалу доставили в обласну лікарню у стані останнього ступеня тяжкості. Кістки черепа були роздроблені, у дівчини констатували множинні відкриті проникаючі поранення головного мозку. Шансів вижити у студентки тоді фактично не було.

Але нейрохірурги обласної лікарні зробили справжнє диво: нині, через два роки після трагедії, Даша не тільки відновила потрібні для самообслуговування функції, а й здатність до вивчення іноземних мов.

Торік у нейрохірургічному відділенні Запорізької обласної клінічної лікарні їй уперше в області провели унікальну операцію — пластику дефекту лобової кістки титановим імплантатом із застосуванням 3D-моделювання. Наша газета тоді розповідала читачам про її успішний результат.

Інноваційну методику для повернення до повноцінного життя пацієнтки застосував головний лікар обласної клінічної лікарні, дійсний член асоціацій нейрохірургів України та Європи, доцент кафедри Запорізького державного медичного університету Сергій Тяглий.

Після трагедії Даша перебувала в комі, потім перенесла чотири операції на відкритому головному мозку. Фактично дівчина наново вчилася дихати, їсти, рухатися, спілкуватися.

Але найбільша заслуга в тому, що Даша повертається до життя, її батьків. Мама Христина Вікторівна цілком присвятила себе доньці. Щодня вона супроводжує її на всі реабілітаційні процедури. Тут і фізіотерапії, й медикаментозне лікування, фізкультура, масажі, а також голкорефлексотерапія, іпотерапія, гірудотерапія. У графіку щоденних заходів — обов’язкові заняття з логопедом.

Результат вражає: дівчина вже знову вивчає іноземні мови — англійську та французьку.

— Планую все-таки вивчитися на перекладача, — впевнено каже Даша.

І мама її теж певна, що саме так буде.

— Хочу підбадьорити всіх батьків, якщо трапляється горе: не потрібно опускати руки, — радить Христина Замарова. — Маленький шанс — теж великий шанс. Ніколи не відмовляйтеся від дітей, і тоді в них усе вийде!

Обидві, наче подруги, беруться за книжку, щоб підтвердити успіхи Даші у навчанні.

— Ми щиро радіємо за нашу дівчинку — улюбленицю всього нейрохірургічного відділення, — каже Сергій Васильович. — Водночас хочу особливо підкреслити, що операції із застосуванням титанових імплантатів дуже актуальні.

За словами медика, нині чимало випадків, коли в результаті травм або ж розвитку кісткової патології люди зазнають руйнування кісток черепа. Мимовільне загоєння не забезпечує відновлення кісткових покривів. Виникає «хвороба трепанації черепа». Виходить, єдиним захистом головного мозку залишається шкіра голови. І це робить таких людей дуже вразливими і до негативного атмосферного впливу, і до мимовільних травм. Будь-яке невдале зіткнення вразливого місця із твердою поверхнею може мати фатальні наслідки для такої людини.

Крім того, зіткнення оболонок головного мозку із шкірними покривами формує шкірно-мозкові рубці, які порушують лікворообмін і спричиняють втрату свідомості.

— У таких ситуаціях єдиним виходом може стати операція з відновлення кісткових структур черепа, зокрема його лицьової частини, за допомогою титанових імплантатів, — каже нейрохірург. — З їхньою допомогою вдається не тільки усунути важкий косметичний дефект, а й захистити головний мозок людини від негативного атмосферного впливу і мимовільних механічних травм. Такі операції успішно виконують фахівці відділення нейрохірургії нашої лікарні. За останній рік уже кілька наших пацієнтів отримали шанс на повноцінне життя.

До слова, подібну операцію нещодавно провели медики в Нідерландах.