Лідерами у цій категорії є вихідці із Сирії та  Афганістану. Для якісного виконання всіх функцій Державній міграційній службі додатково необхідно понад 4,1 тисячі службовців. Про це  йшлося в ході урядового брифінгу за участю глави відомства Миколи Ковальчука.

«Система міграційних органів включає в себе центральний апарат, 27 територіальних органів в областях України, містах Києві та Севастополі, 679 територіальних підрозділів у районах міст, районних центрах і містах обласного значення. Загальна кількість працівників територіальних органів і підрозділів — 1551. При цьому 50% територіальних підрозділів ДМС мають штатну чисельність 2—3 співробітники», — розповів він.

Протягом 2013 року підрозділи міграційної служби оформили та видали понад 1,1 мільйона паспортів громадянам України та понад 1,3 мільйона закордонних паспортів. Окрім цього, оформлено громадянство України за територіальним походженням у спрощеному порядку понад 8,3 тисячі особам, розглянуто й підготовлено для розгляду Комісії при Президентові з питань громадянства 1845 справ про прийняття громадянства України та 122 справи про його втрату. А ще протягом року оформлено понад 9,5 тисячі дозволів на виїзд на постійне місце проживання, розглянуто 994 заяви про визнання біженцем особи, яка потребує додаткового захисту. До речі, 75 осіб визнано біженцями, 141 — особами, які потребують додаткового захисту (найбільше заяв подали вихідці із Сирії та Афганістану).

Також подовжено строк перебування на території нашої країни 20,3 тисячі іноземцям та особам без громадянства, видано понад 28,1 тисячі посвідок на постійне проживання та 59,6 тисячі посвідок на тимчасове проживання, розглянуто 205 запитів іноземних держав про реадмісію осіб, оформлено 14 тисяч запрошень для іноземців. А про притягнення до відповідальності за порушення міграційного законодавства України складено 362 тисячі протоколів.

«У рамках виконання соціальних ініціатив Президента зокрема забезпечено здешевлення вартості оформлення закордонного паспорта в терміновому режимі на 150 гривень», — додав посадовець. Нині вартість паспорта у разі оформлення у звичайний термін становить 377 гривень 15 копійок. Микола Ковальчук пояснив, що ДПС керується чинним законодавством, яке визначає, окрім сплати державного мита (170 гривень), необхідність сплати 87,15 гривні за послуги і 120 гривень за бланк паспорта.