ПОШАНА. Ім’я Василь, як відомо, з грецької означає «цар». Володарів у всі часи годиться вшановувати. «Коли ж так, то чому не сказати добре слово про тернопільських цісарів, а точніше, про талановитих Василів?» — запитали себе в управлінні культури та мистецтв Тернопільської міської ради. Тим більше, що християни східного обряду  разом зі Старим Новим роком відзначають і свято Василія Великого. Саме на день ангела усіх Василів в обласному центрі вперше і організували для них святкову імпрезу.

Цього дня уваги міської влади та громадськості удостоїлися 12 Василів. Вони знані в місті своєю діяльністю та творчістю. Василя Балюха, скажімо, батьки нарекли цим іменем на честь батькового брата, який священицький сан здобував у Відні й за духівництво поклав життя. Небіж священика відчув своє покликання у фотосправі. Він лауреат багатьох фотоконкурсів різного масштабу, в тому числі й міжнародного. Нині Василь Олексійович очолює обласну організацію Національної спілки фотохудожників України. З нагоди вшанування своїх тезок організував вернісаж світлин, де майже 150 фоторобіт виставили 37 авторів з Тернополя та різних районів області.

Безперечно, свій творчий доробок на вернісажі представив і старійшина тернопільських фотохудожників — заслужений журналіст України Василь Бурма.

Виставкові світлини-твори тернополяни переглядали під музику у виконанні Галицького муніципального камерного оркестру під керівництвом Василя Феленчака. А от співак Василь Хлистун запросив напередодні Водохреща краян на свій творчий вечір. Пісні він дарував і на імпрезі вшанування Василів — як, зрештою, і композитор та виконавець Василь Дунець. Теплі слова на святкуванні знайшлися й для інших обдарованих і знаних Василів-тернополян. Начальник управління культури та мистецтв міськради Олександр Смик  за «примноження духовного розвитку» обласного центру вручив усім іменинникам посвідчення про надання титулу «Почесний Василь м. Тернополя». Молоді ж просвітяни прийшли до них з вертепом.