Роман КИРЕЙ,
«Урядовий курʼєр»

Сьогодні, 12 листопада, в місті Сміла, що на Черкащині, представники місцевої влади обіцяють ввести надзвичайний стан через зірваний початок опалювального сезону.

Близько 80 тисяч жителів міста Сміла замерзають без тепла — там досі не включили опалення, навіть у лікарнях, дитячих садах і школах. Більше того, чиновники навіть не беруться прогнозувати, коли батареї стануть теплими.

Така ситуація склалася через величезні борги колишнього постачальника газу, компанії «Сміла Енергоінвест». Влада Сміли припинила співпрацю з ТОВ «Сміла Енергоінвест» через невиконання зобов’язань щодо постачання тепла споживачам. Основним постачальником тепла стало підприємство «Смілакомунтеплоенерго».

— Офіційно ми подали всі документи на надзвичайний стан по всій вертикалі. І в обласну адміністрацію, і в Кабмін надсилаємо листи про введення надзвичайного стану в нашому місті, — прокоментував міський керівник Олексій Цибко.

У КП «Смілакомунтеплоенерго», яке не має коштів на передоплату за газ, пропонують як вихід із ситуації, взяти кредит у банку в розмірі 30 мільйонів гривень. Однак рішення про це ще не прийняте.

Смілянське питання звучало минулого тижня і з трибуни Верховної Ради. Нардеп Сергій Рудик доповів колегам про холодну ситуацію в місті і заявив: якщо проблему з опаленням не вирішать до понеділка, він особисто виводитиме смілян на блокування доріг.

У місті, за повідомленнями ЗМІ, проходять мітинги, на яких городяни вимагають вирішити питання з опаленням. Крім того, найактивніші мешканці збираються їхати в Київ, щоб пікетувати Кабмін і Нафтогаз.