Сусідня Румунія охоче ділиться інноваційним досвідом із Прикарпаттям.

Залучення інвестицій в економіку краю, а відтак збільшення надходжень до місцевих бюджетів — серед першочергових завдань виконавчої влади Івано-Франківської області. Реалізувати його допомагає зокрема співпраця із сусіднім, через кордон, румунським повітом Марамуреш.

Днями делегація із Прикарпаття у складі першого заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Сергія Басараба, голови Тлумацької райдержадміністрації Володимира Габурака та його першого заступника Ігоря Бринського побували в румунських господарників в місті Бая-Маре, що мають великий досвід у вирощуванні саджанців садової чорниці.

Наші посадовці обговорили конкретні кроки співпраці з румунськими підприємцями, які готові не тільки допомогти посадити на Прикарпатті плантації чорниці, надавши якісний посадковий матеріал (один її кущ плодоносить, до речі, 60 років), а й забезпечити фінансову підтримку проекту, весь спектр послуг зі створення і ведення виробничого процесу.

— Вирощування чорниці дасть змогу організувати сезонні роботи для жителів краю, постачати цінний і смачний харчовий продукт вітчизняним споживачам, а нашим агровиробникам — вийти з екологічно чистою плодово-ягідною продукцією на європейські ринки, які її потребують,— зазначає Володимир Габурак.

За словами Генерального консула Румунії в Чернівцях Елеонори Молдован, на розгляді перебуває кілька проектів тривалої співпраці між сусідніми областями України та Румунії у сільськогосподарській та деревообробній галузях, зокрема у використанні новітніх технологій для виробництва меблів, а також в індустрії з випуску взуття.

— Румунські інвестори не лише вкладають кошти в організацію промислових об’єктів у різних галузях, а й забезпечують їх сучасними технологіями, що дасть змогу випускати в нашій області високоякісну продукцію та експортувати її в країни Європейського Союзу, — наголошує Сергій Басараб. За його словами, важливо налагодити виробництво кінцевого продукту і саме з ним, а не із сировиною, виходити на світові ринки.