Тернопіль готується до проведення Всеукраїнського форуму «КіноХвиля». Його 19—22 грудня скличуть уже втретє. Відбуватиметься він традиційно за фінансової та організаційної підтримки Державного агентства України з питань кіно. Гасло цьогорічного заходу — «Обирай своє кіно».

Голова тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра каже, що нинішній форум матиме особливості. Передусім цьогорічного грудня «КіноХвиля» організує міжнародну панельну зустріч — приїдуть представники знімальних груп з Канади, Польщі, Грузії.

Загалом на форумі чекають понад 100 гостей, серед яких будуть знані й молоді українські режисери, актори, продюсерські й знімальні колективи. Уперше фестивальні локації охоплять весь обласний центр. Майже 30 їх створять, ними стануть, крім кінотеатрів, бібліотеки, будинки культури, загальноосвітні школи, школа мистецтв і навіть ресторани. 

«Хочемо показати, яка широка аудиторія сучасного українського кіно», — твердить Леонід Олексійович. Тож репрезентуватимуть фільми різних жанрів для розмаїтих груп глядачів: вікових, соціальних, за інтересами тощо. Подбають і про допрем’єрні покази деяких українських стрічок.

Цьогорічна «КіноХвиля» вперше стане всеукраїнським майданчиком спілкування кінокритиків. На ній підіб’ють підсумки українського кіно за цей рік.

До тернопільської кінокомісії останніми роками часто звертаються знімальні групи з проханнями провести кастинг. Лише кілька днів тому кількадесят тернополян прийшли на проби для зйомок у короткометражному ігровому фільмі «Казка». Цю картину столичний режисер Віталій Гавура почне знімати у місті в листопаді. На «КіноХвилі» організують кастинг для участі у двох кінопроектах, але цього разу не на зйомки, а на озвучення стрічок. Треба сподіватися й на інші принади кінофоруму з міжнародною участю в Тернополі. Дочекаємося!