Переселенка Світлана Лемзякова досі жила в Луганську. Як розповідає, непогано. Мала улюблену роботу. У родини було впорядковане житло, тож і для онуків, яких уже трійко, створено всі умови. Однак війна зруйнувала сімейні плани. Довелося шукати притулку в іншому регіоні.

Черкаси сподобалися природою, привітними людьми. Вирішили поки що залишитися тут. Знайшли з донькою та онуками приватну квартиру. Хоч у міськвиконкомі обіцяють згодом допомогти й з окремим житлом.

Зрозуміло, все майно, побутові речі та одяг залишилися в Луганську. Думали лише про те, як врятувати малечу від розривів снарядів. Однак черкащани не залишили цю сім’ю, як і сотні інших, наодинці з їхніми проблемами. Допомога приїжджим — одягом, взуттям, продовольством — справа звична. Отож на перший час вони забезпечені всім необхідним. Чимало переселенців часто відвідують магазин безплатних речей, розташований у приміщенні колишньої тютюнової фабрики. Тут можна підібрати собі одяг, інші речі, які принесли гостинні черкащани.

До міського Центру гостинності, створеного спеціально для переселенців, уже звернулося майже 500 осіб з Луганської та Донецької області. Переважно це люди, які переїхали з міст Слов’янська, Краматорська, Луганська. Серед них 112 дітей.

— Основною проблемою для переселенців залишається знайти житло, — розповіла заступник керівника центру Тетяна Скляренко. — Поки що у нас таких пропозицій обмаль. Тож приїжджим доводиться зупинятися у родичів чи винаймати приватні квартири. З іншими питаннями центр справляється: допомагаємо з тимчасовою реєстрацією, переоформленням соціальних виплат, пенсій, надаємо речі, продукти тощо. Також забезпечуємо надання медичної допомоги, зокрема вагітним і новонародженим.

Як зазначає Тетяна Скляренко, хоч і приносять небайдужі жителі міста до центру багато одягу та продовольства, продукти харчування, зокрема крупи, цукор, овочі, засоби гігієни розходяться дуже швидко. Отож потреба в них залишається.

Як розповів міський голова Сергій Одарич, депутати міськради попереднього скликання у квітні цього року внесли зміни до міської програми соціальної допомоги «Турбота», якими передбачили надання тимчасово розселеним громадянам — переселенцям і Автономної Республіки Крим — щомісячної грошової допомоги для оплати вартості оренди житла. Депутати нового скликання внесли до прийнятого рішення доповнення, згідно з яким таку саму допомогу надаватимуть і переселенцям із Донецької та Луганської областей.

Відповідальним за надання тимчасової щомісячної грошової допомоги для оплати вартості оренди житла, яке винаймають переселенці в Черкасах, відповідно до порядку, затвердженого виконавчим комітетом міської ради, визначено департамент соціальної політики.

Багато приїжджих дуже вдячні небайдужим жителям наддніпрянського міста за участь і безкорисливу допомогу.