Про це в інтерв'ю газеті «Урядовий кур'єр» розповів заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Юлій Мамчур.

«Комплектують ці загони (батальйони територіальної оборони. - Ред.) на добровільній основі, передусім тими, хто пройшов фронт в зоні АТО, має досвід, а також резервістами і військовозобов'язаними. Готуватимуть такі військові підрозділи на зборах. Із резервістами вже почали цикл навчань. Генеральний штаб створює також оперативний резерв першої черги з тих, хто звільняється з лав армії. Понад те, опрацьовуємо механізм озброєння всього військовозобов'язаного населення України у разі масштабної агресії супротивника», – сказав він.

За словами Юлія Мамчура, вивчається різний досвід і моделі створення військового резерву, зокрема Ізраїлю та Естонії.

«Ізраїль має приблизно таке саме за кількістю військо, як у нас, але там у резерві 700 тисяч високо мотивованих, добре екіпірованих і озброєних людей. Піхотинця для служби або резерву вони готують щонайменше шість місяців», – зазначив він.

Утім, варто мати на увазі, що у кожній державі питання створення потужного військового резерву вирішують через державний бюджет. Україна ж, за словами Мамчура, ще довго не матиме відповідних фінансових можливостей.