Люди приходять і приїздять з усіх куточків Литви, щоб збагнути філософську суть і секрет художньої досконалості  полотен  майстра. Ділиться враженнями добре знаний у Європі фотохудожник і видавець Рімантас Діхавічюс: «Я був на виставці тричі, стояв перед полотнами по півтори-дві години. А потім пошкодував, що приходив: я втратив спокій». Зворушливою була зустріч двох талановитих людей сучасності в майстерні литовця, котру в різний час відвідувало чимало відомих митців і політиків. Цього разу  Рі  мантас демонстрував Іванові Марчуку свої ро  боти, і обидва були подивовані тим, що, незважаючи на різні жанри й засоби творення, тяжіють до ві  дображення подібної фак  тури, і вона органічно сполучає фотографію і полотно. Увічнити мить і «зобразити квітку квіток» прагне фотохудожник, тран  слює вічність і озвучує «пісню пісень» на полотні великий майстер пензля.

Переповнена емоціями книга вражень відвідувачів виставки.   Один з відвідувачів написав: «По  дяка від душі! Богу і Вам  за все, що нам подарували!» Йому вторить відвідувачка, котра лаконічно висловлює свої почуття, цитуючи назву однієї з ранніх картин художника у стилі наїв: «Я вийшла з лісу…». А осяжний текст, що більше нагадує сповідь, підписаний двома литовськими  іменами — Юрате й Найоле, закінчується словами: «Вибачте, що ми не знали про Вас раніше».

Мистецька подія викликала великий резонанс і піднесення серед українців, котрі проживають у Литві.  За ініціативи журналіста й перекладача Василя Капкана й лікаря-хірурга Івана Букавіна у цій прибалтійській країні заснована відзнака Івана Марчука, ко  тру вирішено щорічно вручати громадянам Литви за визначний внесок у зміцнення дружніх відносин двох народів.

Перебуваючи у Вільнюсі, Іван Марчук подарував  номінантам свої відзнаки — фоторепродукції  творів на полотні з автографом.  Серед нагороджених — Станісловас Жілявічюс та Кястутіс Качінскас — викладачі консерваторії, котрі вивчили 25 українських творів і щороку до Шевченківських роковин та Дня Незалежності України виконують їх на карильйонах (дзвонах різного розміру) на головній площі Клайпеди. Гєдрюс Казімєрєнас — професор Литовської академії мистецтв, художник. У своїх жанрових полотнах він відобразив спільні українсько-литовські епохальні події, що мали вирішальне значення для майбутнього обох країн.  Гєдимінас Земліцкас — редактор  видання «Литва наукова», котрий впродовж багатьох років презентує на його сторінках українську науку, історію та культуру.