СТИХІЯ

За лічені дні у сусідніх з Київщиною Малинському і Радомишльському районах Житомирської області у вигляді снігу випала майже двомісячна норма опадів

Одним із наслідків цього стали перебої в енергопостачанні населених пунктів, викликані обривом проводів через падіння у численних тут лісових масивах дерев під вагою снігових «шапок». Ліквідовувати наслідки масштабного удару стихії енергетикам активно допомагають лісівники. Щоденно на цих роботах трудяться 120 працівників, три спецавтомобілі з висувними вежами та майже два десятки тракторів. В результаті вже понад 25 кілометрів повітряних ліній електропередач, що проходять лісами, звільнено від повалених та похилених дерев.

За словами лісівників, розчищення сніголамів (так професіонали називають цей вид пошкодження лісу) – важка і відповідальна робота. Мало того, що працювати доводиться фактично по пояс у снігу, так ще слід уважно слідкувати як за самим проблемним деревом, так і за його «сусідами», які кожної миті можуть піднести небезпечний «сюрприз». Не кажучи вже про те, що робота у районі ліній електропередач навіть за сприятливих погодних умов вимагає особливої обережності.

— Забезпечення умов для відновлення і гарантування безперебійного функціонування електромереж, що проходять лісовими масивами – для нас першочергове завдання, – коментує ситуацію начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук. — Оплата робіт та витрачених пально-мастильних матеріалів проводиться за рахунок держлісгоспів, адже від оперативного усунення наслідків стихії інколи залежить навіть життя людей.

Втім, фахівці переконані, що як завжди героїзм одних обумовлений безвідповідальністю інших. В даному конкретному випадку йдеться про те, що встановленої нині діючими нормативами ширини просіки у 10 метрів по обидва боки від повітряної лінії електропередач явно замало, коли поруч ростуть сосни і ялини 30-метрової висоти.

Єдиним дієвим засобом запобіганню повторення аналогічних лих має стати або розширення звільнених від дерев захисних смуг, або заміна повітряних ліній електропередач підземними кабельними. Тим більше, що за сухої і спекотної погоди обрив електропроводів цілком здатний призвести до масштабної лісової пожежі. 

Розчищення сніголамів — важка справа для лісівників. Фото автора