У Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Гмирьова відбулася подія, яка зібрала разом бійців АТО, волонтерів, громадських діячів, молодь, краєзнавців, дослідників. Тут презентували книжку «Миттєвості війни», що охоплює усі аспекти участі жителів Миколаївської області в антитерористичній операції на сході країни. Ідея належить народному депутатові Тарасові Креміню, який запропонував об’єднати в одній збірці всю відому на сьогодні інформацію про події з 2014 року. Його підтримали члени обласного центру пошукових досліджень і редакційно-видавничої діяльності під керівництвом кандидата історичних наук Сергія Макарчука.

«Миттєвості війни» містять спогади учасників антитерористичної операції, щоденники українських військових, фотографії з поля бою, нариси, написані по гарячих слідах подій

неоголошеної війни. Матеріали писали матері та родичі загиблих хлопців, військові, волонтери, журналісти, науковці, письменники. Кожне слово пронизане болем, суворою правдою та справжнім патріотизмом, розповіла одна з дослідників теми Алла Назарова.

А член редакційної колегії Оксана Янішевська зауважила: такі видання вкрай потрібні для нинішнього та прийдешніх поколінь, адже є документальним підтвердженням сучасної української історії. «Важливо, — зазначила жінка, — щоб миколаївці зрозуміли, що антитерористична операція і всі події — це не десь на Донеччині чи Луганщині, це не десь далеко в Криму, це все те, що ми переживаємо тут і сьогодні… Єдине побажання, аби перший розділ книги, присвячений полеглим на війні воїнам, нарешті був завершений і вже не поповнювався новими матеріалами».

За словами директора видання «Іліон» Ганни Румянцевої, «Миттєвості війни» вже отримали схвальні відгуки на львівському книжковому форумі. На презентації також виступили депутат Миколаївської обласної ради Надія Іванова, героїні книги — дівчата з «Кулінарної Сотні», волонтери з організації «Перевізник» та волонтерського посту «Автовокзал-Миколаїв».

Книжку видано державним коштом тиражем 1700 примірників. Увесь наклад буде передано в бібліотеки та військові частини Збройних сил України та Національної гвардії України.