ПАРТНЕРСТВО

Віктор Янукович провів зустріч із керівниками церков і релігійних організацій

«Наша політика спрямована на створення сприятливих умов для діяльності конфесій, забезпечення рівних прав і можливостей для всіх релігійних організацій, миру та злагоди у релігійному середовищі, утвердження віросповідної та світоглядної терпимості, а також поваги між віруючими», — зазначив глава держави.

За його словами, законодавча база у сфері державно-церковних відносин буде вдосконалюватися. «Нині за моїм дорученням та вашою участю готуються конкретні пропозиції щодо подальшого вдосконалення законодавчої бази у сфері державно-церковних відносин», — сказав Віктор Янукович.

 Свої пропозиції щодо покращення взаємодії з владою представники церков передали Президенту. Фото з сайту офіційного представництва Президента України

Президент також констатував налагодження діалогу між представниками релігійних конфесій та народними депутатами: «Без консенсусу в таких делікатних питаннях, як свобода совісті і свобода релігії, говорити про успіх не доводиться».

Під час зустрічі керуючий справами Української православної церкви, митрополит Бориспільський Антоній подякував Президенту за постійну увагу до питань державно-церковних відносин. «УПЦ вітає ту конструктивну взаємодію, що складається сьогодні між державою та церквою в різних сферах суспільного життя, результатом якої стала поява низки законодавчих ініціатив, що врегульовують та вдосконалюють державно-церковні відносини», — сказав митрополит Антоній.

За його словами, ці законодавчі ініціативи стосуються врегулювання питання заснування навчальних закладів релігійними організаціями, участі священнослужителів у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, змін до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування об’єктів житлової нерухомості, які належать релігійним організаціям тощо.

А предстоятель Української греко-католицької церкви Архієпископ Київський, Галицький Святослав подякував Віктору Януковичу за підтримку ініціатив, які не лише поліпшать матеріальне становище громадян, а й сприятимуть моральному вдосконаленню українського суспільства.

«Сьогодні є велика увага і ваша особиста, і народних депутатів до тих питань, які вже десятиліттями накопичилися, і вже перетворюються в законопроекти для того, щоб ця база державно-церковних стосунків була розвинута», — сказав Архієпископ Святослав, підкресливши важливість участі церковної громади в роботі над законопроектами.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив переконання, що такі зустрічі приносять користь державі, церкві та всім релігійним організаціям України. «На нашу співпрацю звертають увагу не лише в Європі, а й у світі. Ми раді тому, що можемо зробити свій внесок у консолідацію українського суспільства», — зазначив він.

Патріарх Філарет подякував Віктору Януковичу за підготовку святкування 1025-ліття Хрещення Русі. «Ми сподіваємось, що і святкування 1025-ліття відкриє двері для України в Європу», — зазначив предстоятель УПЦ КП, висловивши переконання, що ця подія сприятиме поширенню культури християнської віри та духовних цінностей нашого народу до європейських країн.

Під час зустрічі від її учасників також прозвучали пропозиції щодо вирішення актуальних для життєдіяльності церков та релігійних організацій питань. Зокрема в частині надання церкві статусу юридичної особи, державного визнання дипломів і наукових ступенів випускників вищих духовних навчальних закладів та зрівняння у соціальних правах студентів і викладачів духовних вишів зі студентами та викладачами світських ВНЗ тощо.

Предстоятель УГКЦ Святослав звернувся до Президента з проханням посприяти налагодженню співпраці представників церков і релігійних організацій з органами влади, щоб вони мали можливість обговорити ті питання, які між нами накопичилися.

За результатами зустрічі глава держави дав низку доручень. Віктор Янукович також підтримав ініціативу представників релігійних громад і запропонував їм взяти участь у засіданнях Кабінету Міністрів, щоб вони мали змогу висловити уряду свою точку зору, побажання та внести певні пропозиції, повідомляє прес-служба глави держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»