АЛЬТЕРНАТИВА

Україна зробила серйозний крок назустріч реалізації стратегії енергетичної незалежності

Відкриття стратегічних об’єктів у галузі енергетики завжди викликає схвальний відгук суспільства. Трендом цього сезону стало проведення таких урочистостей у прямому ефірі, себто в режимі відеоконференції.

Учора скористатися позитивним досвідом глави держави, який цьогоріч уже провів кілька подібних заходів, вирішив і Прем’єр-міністр Микола Азаров. За його безпосередньої участі в Одеській області розпочато будівництво термінала з приймання скрапленого газу в порту «Південний».

Тож, окрім глави уряду, бал у приміщенні Клубу Кабміну правили ще й телевізійники. По обидва боки сцени два чималі монітори майже впритул дивилися в очі та об’єктиви медійників, а довжелезна стріла з телекамерою на вістрі довершувала враження знімального майданчика.

Микола Азаров разом із міністром енергетики і вугільної промисловості Юрієм Бойком уважно вислухали доповіді керівників Національного проекту «LNG-термінал» і компанії «Укртрансгаз», а також безпосередніх учасників процесу, які з Одещини доповіли про готовність розпочати роботу, попросивши на це прем’єрського «благословення».

Реальний крок до енергетичної незалежності скріплено угодами у клубі Кабміну.
Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Його коротке «Дозволяю», — і на місці з’єднання двох величезних труб побігли язики полум’я. Зварюванням першого стику газопроводу будівельники розпочали новий етап своєї роботи, від якої, без перебільшення, залежить доля національної безпеки держави.

Мінімум слів, максимум уваги справі. Не встигли журналісти перегорнути сторінки своїх блокнотів, як було оголошено церемонію підписання двох партнерських угод. Першу Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами уклало з американською компанією Excelerate Energy L.L.C. А під другою разом з головою цієї вітчизняної структури Владиславом Каськівим поставив підпис генеральний директор із зовнішніх відносин іспанської компанії Gas Natural SDG, S.A. Перша є власником плавучих заводів, тож угода стосується їх оренди, а іспанська компанія планує зайнятися інвестиціями у проект.

Микола Азаров і Юрій Бойко спостерігали за процедурою у дивовижній абсолютній тиші, що в залі Клубу Кабміну буває рідко. І лише після того, як її розірвали гучні оплески учасників, Прем’єр-міністр дозволив собі звернутися до всіх присутніх із коротким вітальним словом.

«Я хочу привітати вас зі справді історичним моментом, з тим, що сьогодні ми зробили перший реальний і великий крок до забезпечення енергетичної незалежності України, — сказав Микола Азаров. — Його значення важко переоцінити. Термінал буде здатен приймати такі обсяги газу, за яких ми станемо самостійними гравцями на енергетичному ринку».

Участь у цьому проекті іноземних компаній свідчить, на його думку, про інвестиційну привабливість нашої країни і довіру інвесторів.

До слова, перед початком відеоконференції журналісти оточили Владислава Каськіва щільним півколом, прагнучи дізнатися якомога більше подробиць про проект LNG-термінала. Так-от, керівник агентства висловив переконання, що вартість газу на цьому об’єкті буде щонайменше на 20% нижчою за вартість російського аналога, який зараз потрапляє на територію України. При цьому він висловив припущення, що ціна може бути ще меншою. А отримати перший газ із Алжиру, Лівії, Єгипту, Катару та Азербайджану українська сторона очікує вже восени наступного року.

ДОВІДКА «УК»

Проект реалізовуватиметься у кілька етапів. На першому буде збудовано плавучу установку для зберігання і регазифікації річною потужністю до 5 млрд кубометрів. На другому — наземний термінал з двома резервуарами. Третій етап включає в себе зведення третього резервуару і введення в експлуатацію додаткового обладнання для доведення потужності комплексу до 10 млрд кубометрів на рік. Для підключення термінала до ГТС додатково побудують 65 км газопроводу. Реалізація проекту LNG-термінала фінансуватиметься на засадах державно-приватного партнерства.