Я інвалід війни ІІ групи. Вважаю, що з 2007 року мені не виплачують пенсію в повному обсязі. Адже у той рік вийшов Указ Президента, відповідно до якого учасникам бойових дій та інвалідам війни пенсію підняли на 25% від прожиткового мінімуму. А розмір його на той час становив 410 гривень.

З того часу шукав правду по всіх усюдах, і в район їздив, і навіть у Київ до Головного управління Пенсійного фонду. Але ніхто толком не може пояснити, чому не доплачують належні мені гроші. А із 2007 року цей борг вже становить понад 2 тис. гривень.

Прошу адресувати мого листа до фахівців, які або пояснять, чому мені не доплачують, або встановлять, що зі мною чинять незаконно та повернуть заборговане.

А. СОЛОНЦЕВИЙ,
с. Пісочин Харківської обл.

Владислав МАШКІН,
директор департаменту пенсійного
забезпечення Мінсоцполітики:

— З 01.07.2006 року відповідно до змін, внесених до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасникам бойових дій пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Законом «Про Державний бюджет України на 2007 рік» було затверджено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, розмір якого з 1 квітня становив 406.00 грн. Крім цього, вказаним законом було встановлено, що для визначення мінімального розміру пенсії за віком відповідно до абзацу першого частини першої статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня та з 1 жовтня 2007 року застосовується прожитковий мінімум  для осіб, які втратили працездатність, збільшений на 1%.

Тобто прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, в розмірі 410,06 грн (406,00 грн х 101%), застосовувався виключно для визначення мінімального розміру пенсії за віком. Для обчислення надбавок та підвищень до пенсії застосовувався прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, в розмірі 406,00 грн.

Ви отримували підвищення як учасник бойових дій в розмірі 25%  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, розмір якого, зокрема, станом на 01.05.2007 року становив 101,50 грн (406,00 грн х 25%), що відповідає чинному законодавству.

Порушень чинного законодавства при обчисленні вашої пенсії не встановлено.