Різного роду фінансові та економічні перипетії, що мають місце в державі та світі, мало вплинули на розвиток будівельної галузі в Полтавській області. Полтавські будівельники не збавляють темпів будівництва ось уже протягом трьох років. На цей час капіталовкладення в галузь у регіоні становлять майже 1,6 мільярда гривень. Це п’ятий показник у державі, попереду тільки області з містами-мільйонниками та столиця. А за виробничою активністю, тобто за кількістю вкладених у будівництво інвестиційних коштів, у перерахунку на одного жителя області Полтавщина на другому місці в Україні. Про це на прес-конференції у Полтаві повідомив перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Віктор Животенко.

Новобудови — це один з показників розвитку економіки. Фото з сайту rada-poltava.gov.ua

За його словами, в області будують не тільки об’єкти у нафтогазовій галузі, а й житло, в тому числі соціальне. Працюють тут і програми «Власний дім» та щодо забезпечення житлом інвалідів війни, постраждалих від аварії на ЧАЕС, воїнів-інтернаціоналістів.

Водночас бажаючих отримати власну квартиру чи збудувати свій дім за спеціальними програмами в області більше, ніж дає змогу бюджетне фінансування. Не вистачає коштів на доступне житло за рахунок програм іпотечного кредитування.

— В області програма будівництва доступного житла має більший попит, ніж іпотечне кредитування, — наголосив Віктор Животенко.  — Лише в Полтаві таких бажаючих майже 400 городян. Річ у тім, що у рамках іпотечного кредитування у банківських установ доволі жорсткі вимоги щодо фінансового забезпечення сім’ї, котра прагне отримати квартиру. Для прикладу, щоб придбати двокімнатну квартиру у рамках цієї програми, потрібно, щоб сімейний прибуток двох працюючих членів родини становив 6—7 тисяч гривень на місяць. Якщо враховувати те, що середня заробітна плата у Полтаві — 2,8 тисячі гривень, то апріорі велика кількість городян не потрапляє до цієї програми. Фонд молодіжного будівництва провів співбесіди із 250 особами, котрі подали документи до банків, щоб отримати кошти, проте реально кредити отримали лише 20 претендентів. От вам і рівень зарплат. Зате програма іпотечного кредитування активно впроваджується у Кременчуці, де середня заробітна плата становить 3,3 тисячі гривень, та в Комсомольську, де зарплата — 4,5 тисячі гривень. Усі показники у рамках цієї програми область «витягує» саме за рахунок цих двох міст.

Не обминув Віктор Животенко і питання здорожчання житла в Полтаві, зауваживши, що полтавські ціни на житло незабаром наздоженуть київські. Так, у промисловому Кременчуці квадратний метр житла у новобудовах коштує 4,5 — 5 тисяч гривень, у Полтаві — 6—8 тисяч гривень. Це, як кажуть у Одесі, дві великі різниці.

Причина — немає конкуренції на ринку житлового будівництва у Полтаві, котрий практично монополізували одна-дві компанії. Тому нині обласна влада займається тим, щоб залучити до роботи в Полтавському регіоні інші будівельні організації, котрі створять конкурентне середовище і допоможуть знизити ціну на житло.

Торкнувся він також питання використання майданчиків під забудову. Сьогодні лише на території Полтави 22 таких майданчики не використовуються за призначенням по 5 і більше років. Принагідно не оминув проблеми блокування рахунків Держказначейством. Будівельники, які зводять соціальне житло, за його словами, скаржаться, що не можуть отримати відшкодування своїх витрат, хоча фінансування з міського та обласного бюджетів виділили ще минулого року. Торік, за його словами, в області планувалося побудувати 75 об’єктів, та через ситуацію з казначейством реально вдалося завершити будівництво лише 53. Та й  ще не по всіх цих об’єктах розрахувалися з будівельниками. На цей час винні їм 32 мільйони гривень.

Та це проблеми, так би мовити, поточні.  Все ж таки галузь в області тримається на плаву, не зменшує обертів. Яскраве свідчення цього — намір ще до кінця року здати в експлуатацію у краї 177 тисяч квадратних метрів житла. Що в наш час не так і мало.